D'acord amb diverses publicacions científiques, l'esperança de vida de les generacions futures decreixerà com a conseqüència d'uns mals hàbits alimentaris. Mantenir una bona dieta, una activitat física moderada i una rutina de son adequada són alguns dels factors que més poden contribuir a estendre no només els anys de vida, sinó també la seva qualitat.
Cada vegada més persones opten per la meditació
Descansar, meditar, realitzar alguna activitat física, escollir aliments nutricionalment bons o fer un tomb en sortir del treball són algunes de les rutines que poden ajudar-nos a mantenir un estil de vida adequat, per la qual cosa hem volgut parlar de 5 d'aquestes claus per augmentar l'esperança de vida:
1. Cuidar la nutrició
Adquirir bons hàbits nutricionals consisteix a ingerir una proporció d'aliments que ens permeti un desenvolupament adequat i la prevenció de malalties com les cardiovasculars, l'obesitat i la diabetis. Un objectiu per al qual poden resultar beneficioses dietes com la DASH o la mediterrània, caracteritzada pel consum freqüent de fruita, verdura i hortalisses (es recomanen cinc racions diàries com a mínim); llegums i cereals (millor integrals) en alguns menjars; una aportació mitjana de carn blanca o peix (tres racions setmanals); i un baix consum de carn vermella (una vegada per setmana). També resulta beneficiós consumir greixos saludables com l'oli d'oliva, l'alvocat, la fruita seca i el peix blau, entre altres aliments.
2. Realitzar activitat física
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la pràctica de 150 minuts setmanals d'una activitat física moderada (caminar a pas lleuger, per exemple) o 75 minuts d'activitat física intensa, com sortir a córrer, nedar ràpid o practicar un esport competitiu com el tennis, el bàsquet o el futbol. El sedentarisme s'ha convertit en un dels factors de risc més importants per desenvolupar malalties com cardiopaties, accidents cerebrovasculars, obesitat, càncer de mama i de còlon i diabetis, entre d'altres. L'exercici, a més, genera resistències contra l'Alzheimer, contribueix a una millora de la hipertensió o la diabetis, redueix el risc de depressió, augmenta la salut òssia i millora el pronòstic en pacients amb càncer de mama.
3. Disminució de tòxics
S'ha avançat molt en la lluita contra el tabac, però encara hi ha molt treball per fer. És important reduir el consum d'alcohol, sobretot entre els joves, i evitar les drogues. Cal tenir en compte que el cervell dels adolescents és més vulnerable als efectes addictius de l'alcohol i altres drogues durant el període de neurodesenvolupament.
4. Reduir l'estrès
Pot ser que evitar l'estrès, en una societat que mai no descansa i en la qual premia el valor de la immediatesa, sigui complicat, però d'aconseguir-ho depèn en bona part nostra salut. Hi ha multitud d'estudis que confirmen que els alts nivells d'estrès disminueixen l'esperança de vida. Per això, és d'esperar que tenir hàbits saludables i saber manejar l'estrès faci que la nostra esperança de vida s'allargui. El realment important és aprendre a connectar amb nosaltres mateixos, amb el nostre cos, per saber el que necessitem o volem.
5. Cuidar la rutina del son
El son és la gran força generadora de salut que tenim. I és que, encara que tots podem passar unes quantes nits sense dormir bé si es manté en el temps, a nivell psicològic farà que vegem la nostra realitat amb un halo de foscor i amb una sensació de tristesa. Però segurament no estàs trist, sinó tan sols cansat.