Cada dia són més les persones que prenen consciència dels innombrables beneficis per a la salut de l'activitat esportiva, principalment en la prevenció, control i tractament de malalties cròniques o no transmissibles (cardiopatia coronària, cerebrovascular, hipertensió arterial, obesitat, osteoporosi, diabetis, depressió i càncer, entre d'altres).
Tanmateix, no tots tenen consciència que abans d'iniciar una activitat esportiva és fonamental una avaluació mèdica detallada, realitzada per un professional capacitat, revisió que busca diagnosticar precoçment eventuals alteracions en l'organisme, les que podrien portar riscos majors en realitzar la pràctica sense un tractament adequat.
Tota activitat esportiva, ha de ser realitzada de forma ben orientada
Amb una avaluació ben detallada és possible planificar l'activitat esportiva, establint els límits fisiològics per a cada individu, optimitzant el seu acompliment i prevenint lesions. Els detalls de cada revisió dependran del perfil del pacient, la seva història personal i familiar, així com el nivell d'exigència física requerida per a l'activitat esportiva que iniciarà.
Principis esportius
Després de l'avaluació mèdica, el plantejament d'una persona en l'activitat esportiva ha de ser executat d'acord als principis bàsics de l'entrenament esportiu, els quals compten amb les següents 3 etapes:
- Escalfament: D'una durada aproximada de 15 minuts, per tal d'augmentar la temperatura, flexibilitat i coordinació a través de moviments articulessis, trot suau i elongacions.
- Treball central: Que correspon a la pràctica de l'esport específic.
- Retorn al repòs: En el qual el cos torna gradualment a l'estat preentrenament.
Exposició a lesions i errors freqüents
Quan no es consideren aquests principis, s'està exposat a diverses lesions, que poden ser recurrents, és a dir, que ocorren a la mateixa zona; traumàtiques, les més freqüents lesions musculars; i per sobreutilitzo, és a dir, per estrès repetitiu en una zona del cos.
Entre els errors més freqüents que comet la gent quan vol desenvolupar una activitat esportiva estan el no efectuar un escalfament, no controlar les patologies de base, iniciar una activitat esportiva d'alta intensitat sense supervisió, vestuari i calçat inapropiats, hidratació inadequada previ a l'execució de l'exercici, desenvolupar una tècnica esportiva incorrecta, plantejar-se objectius físics irreals, no controlar el pes ideal i els denominats "esportistes de cap de setmana".
Tota activitat esportiva, sigui competitiva o no, ha de ser realitzada de forma ben orientada, planificada i segura, amb un programa personalitzat, respectant els límits i necessitats individuals, augmentant la intensitat de l'exercici en forma regular i fisiològica. En conclusió, l'esportista ha d'arribar al camp en forma i no arribar per posar-se en forma. Així que si estàs en aquell moment de començar a agafar una rutina esportiva, t'hi animem, ja que és una mica excepcionalment positiu per al nostre cos, però tanmateix hem de vigilar per evitar lesions que ens frenin al nostre camí cap a l'èxit.