La carbassa o carabassí és una hortalissa originària d'Amèrica Central pertanyent al gènere cucurbitàcia, com el cogombre o el meló. Els diferents noms d'aquest producte fan referència a diferents espècies, mides i colors. Es tracta d'un vegetal molt valorat pels seus importants valors nutricionals.

Originària d'Amèrica Central i molt implementada a Europa

Els beneficis de la carabassa a nivell de salut són molts i diversos, el que la converteix en un producte interessant d'incorporar la nostra dieta. A continuació es detallen alguns dels beneficis més destacables.

1. Apta per a persones amb problemes digestius

La carbassa resulta fàcil de digerir i conté mucilags que protegeixen la mucosa estomacal, amb la qual cosa persones amb acidesa o problemes digestius la poden menjar sense que els provoqui molèsties. Així mateix, és un aliment suau que fins i tot s'ha recomanat com un dels primers aliments sòlids en nadons.

2. Manté a ratlla la hipertensió i els problemes cardíacs

Les persones amb hipertensió la poden consumir amb tranquil·litat, ja que és un aliment baix en sodi. També resulta beneficiós per disminuir el colesterol en sang. Les llavors són una font de magnesi, que contribueix a la bona salut del sistema cardiovascular. A més d'això, aporta minerals útils per al sistema cardiovascular, com el ferro.

Carbassa
Carbassa

3. Té acció diürètica

El sistema genitourinari també es beneficia del consum de carbassa, ja que l'elevat contingut en aigua d'aquesta planta afavoreix la diüresi, resultant d'utilitat en problemes de ronyó. De fet, contribueix a prevenir la formació de pedres en aquests òrgans, així com a disminuir la retenció de líquids.

4. Aliment antiinflamatori

El consum de carbassa té efectes antiinflamatoris provats, amb la qual cosa pot contribuir a disminuïr inflamacions diverses.

5. Bona per a diabètics

La carbassa té poques calories, pocs sucres i pocs hidrats de carboni, de manera que és apta per al consum dels diabètics (si bé cada subjecte ha de tenir en compte les seves necessitats alimentàries particulars).

6. Contribueix a la bona digestió i a la pèrdua de pes

Un altre dels beneficis de la carbassa és que permet una bona motilitat gastrointestinal i que, sent nutritiu i altament sadollador, és molt poc calòrica i té pocs hidrats de carboni. A més té un alt contingut en fibra i aigua. Tot això fa que resulti d'utilitat per a aquelles persones que vulguin perdre pes o que tingui problemes gastrointestinals.

7. Augmenta el nivell d'energia

És freqüent sentir que després de fer una gran quantitat d'exercici o esforç físic en general, moltes persones recorren a menjar plàtan per recuperar energia a causa del seu alt contingut en potassi i regenerar així el nivell d'energia que necessiten els músculs per funcionar correctament.

Però el plàtan no és l'únic producte que conté un alt nivell de potassi. De fet, la carabassa conté una quantitat encara més gran que aquest fruit, el que és una alternativa eficaç i guareix per recuperar l'energia.

8. Prevé l'anèmia

Malgrat ser un producte poc calòric, el consum de carabassa ajuda a prevenir l'anèmia a causa que presenta un gran quantitat de nutrients, vitamines i minerals essencials. Especialment si es menja cru.