Un consum excessiu de refrescos ensucrats amb fructosa, present en la dieta diària de nens i adolescents, deteriora l'ajustament energètic de l'organisme i accelera el desenvolupament de l'obesitat i altres alteracions metabòliques perjudicials per a l'organisme. Aquesta és la conclusió d'un estudi preclínic realitzat per investigadors del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn).

La ingesta de líquid ensucrat en quantitats abundants durant un període de temps prolongat desenvolupa una resistència de l'organisme a la leptina, una hormona que regula el nivell de lípids en sang, segons aquest treball. En nens i adolescents resulta preocupant aquesta alteració metabòlica que, a més, és més acusada quan s'utilitza per ensucrar líquids, afirma el treball. Dirigit pel doctor Felipe F. Casanueva i coordinat pel doctor Miguel Ángel Martínez Olmos, s'ha basat en investigacions prèvies divulgades sobre aquest tema en les edicions d'«Hepatology», «AJP-Heart and Circulatory», «Physiology» i «Hypertension».

refrescos
 

La fructosa, un dels edulcorants més utilitzats en refrescos, és el sucre de la fruita, un monosacàrid el consum dietètic del qual ha estat lligat sempre a efectes beneficiosos perquè la seva ingesta no augmentava la producció d'insulina, al contrari que la glucosa i altres carbohidrats. Tanmateix, els estudis científics realitzats pel CIBERobn han desmuntat aquesta teoria en observar que la fructosa afegida a aliments processats (en forma de sucrosa i xarop) pot produir sobrepès, ja que és capaç de deteriorar el sistema de compensació energètica de l'organisme i dificultar l'assimilació de calories.

Els aliments contenen dues varietats de sucres, els monosacàrids (unitats bàsiques de sucre com la fructosa i la glucosa) i els disacàrids (unió de dos monosacàrids, com la sucrosa, també coneguda com a sucre blanc, l'extret de la canya de sucre). Els científics del CIBERobn creuen que malgrat que ambdós proporcionen la mateixa quantitat de calories, el cos les metabolitza de diferent manera. En el cas de la fructosa tendeix a elevar els nivells de triglicèrids sanguinis, un excés d'energia que el metabolisme és incapaç de cremar quan es consumeix en grans dosis, explica el doctor Martínez Olmos.

La fructosa provocaria una alteració metabòlica major quan s'utilitza en la seva versió líquida (com a edulcorant present en refrescos i sucs envasats) que en la sòlida (productes de rebosteria, xarop de blat de moro i fruita), segons aquesta investigació. La fructosa que apareix concentrada en dos litres de beguda refrescant ensucrada equivaldria a la que contenen 20 litres de suc de fruita natural, una quantitat que «no resulta tan forassenyada d'ingerir al dia quan es tracta d'un aliment gairebé imprescindible en la dieta de la societat actual», apunta l'investigador.

Un consum excessiu de refrescos ensucrats amb fructosa deteriora l'ajustament energètic de l'organisme i accelera el desenvolupament de l'obesitat i altres alteracions metabòliques perjudicials per a l'organisme