Els problemes d'ansietat són una constant en la vida de moltes persones, però no per comuns són més inevitables. El cert és que l'ésser humà té una capacitat gens menyspreable de manejar els seus estats emocionals, i amb l'adequada preparació, és possible patir molt menys sota els efectes de l'excés d'ansietat.

Sí, és cert que ningú no pot controlar totalment les emocions de l'aquí i ara, ni tan sols preveure amb un 100% de fiabilitat la seva aparició. Però entre el no-res i el tot hi ha un sa terme mitjà del qual hem de ser conscients, i que ens mostra que mitjançant les habilitats associades a la Intel·ligència Emocional, és possible influir en el que sentim i en com ho sentim.

L'IE pot ser millorada amb el temps i la dedicació

Què és la Intel·ligència Emocional?

Com ja s'intueix a través del seu nom, es tracta d'un conjunt d'habilitats psicològiques que ens permet adaptar-nos a les diferents situacions que ens planteja la vida, moltes de les quals són noves i per tant hem de resoldre-les sense aplicar sempre les mateixes estratègies o solucions. Així, igual com ocorre|passa amb el concepte d'"intel·ligència" a seques, la Intel·ligència Emocional va de la mà de la noció de la flexibilitat, la capacitat per variar els nostres patrons de comportament depenent del que estigui passant.

Intel·ligència Emocional

Tanmateix, a diferència del que passa amb la intel·ligència en el seu significat més convencional, la Intel·ligència Emocional no s'expressa mitjançant el reconeixement i manipulació (en la nostra ment) d'idees i conceptes expressables a través del llenguatge i/o de la matemàtiques, sinó que els seus continguts, allò amb què treballa, són els sentiments i les emocions. I l'ansietat és un d'aquests tipus de continguts.

D'altra banda, tot indica que la Intel·ligència Emocional pot ser entrenada i, per tant, millorada a través de l'experiència. Això és molt important, perquè significa que determinats processos d'aprenentatge permeten reforçar les nostres aptituds de gestió emocional d'una manera consistent i estable en el temps, tal com ocorreria amb algú que aprèn una matèria a la Universitat i a partir d'aquell moment és capaç d'aprofitar aquest coneixement durant els anys següents sense haver de començar des de 0 cada vegada.

Intel·ligència Emocional: així ens ajuda a gestionar l'ansietat

1. Ajuda a reconèixer l'ansietat

En primer lloc, les persones amb un bon nivell d'Intel·ligència Emocional són capaces de distingir entre el malestar produït per l'ansietat i altres tipus de malestar. Això és més important del que sembla, perquè un dels aspectes més problemàtics de l'excés d'ansietat és que, en primer lloc, no sempre és fàcil entendre que aquesta és la font de la incomoditat que sentim. Per exemple, és relativament freqüent que les persones confonguem l'ansietat amb la gana, la qual cosa fa que no siguin rars els casos en els quals algú sense gana va una vegada i una altra a la nevera per intentar "tapar" el que estableixi assaborint el menjar.

​2. Ajuda a detectar els estats emocionals dels altres

En la Intel·ligència Emocional s'uneixen les habilitats de reconeixement de les mateixes emocions, amb aquelles que tenen a veure amb reconèixer les dels altres. Això permet, per exemple, mantenir la calma quan algú ens confronta però alhora podem notar que aquesta persona està més nerviosa del que estem nosaltres. Com més informació tenim, menys probabilitats tenim de caure en la por o l'ansietat allà on aquestes emocions no són necessàries.

3. Ens ajuda a rebaixar la nostra ansietat "de fora cap a dintre"

La majoria de formes a través de les quals podem restar-li força a l'ansietat en aquells casos en els quals aquesta és excessiva, no venen des de dins de la nostra ment. És a dir, no arriben a través de la introspecció els processos psicològics privats i subjectius. Al contrari, arriben des de fora: a través de la manera en què interactuem amb l'entorn, fent que aquest ens afecti d'una o una altra forma. La Intel·ligència Emocional ens ajuda a explotar aquest potencial.

Per exemple, si ens sentim malament perquè encara no hem començat a redactar un projecte, pot ser que aquesta mateixa ansietat ens paralitzi, portant-nos a ajornar el moment de posar fil a l'agulla per intentar no pensar en allò que ens fa sentir malament. Però adoptant determinades estratègies d'interacció amb l'entorn, som capaços de trencar aquest cercle viciós de l'ansietat. Per exemple, traient de l'habitació qualsevol element que ens pugui distreure o pugui suposar una excusa per ajornar les nostres responsabilitats: el nostre smartphone, bosses de snacks, etc. La Intel·ligència Emocional ens porta a detectar riscos i oportunitats en allò que ens envolta, a l'hora d'afectar la nostra experimentació de les emocions.