Quan preses llet o productes lactis sents unes ganes sobtades d'anar al bany i dolor abdominal? Tens malestar cada matí després de prendre llet? Si és així, probablement tinguis intolerància a la lactosa.
En llenguatge col·loquial, la lactosa és el sucre present en la llet i a qualsevol producte que en deriva. La lactasa és un enzim que es troba a l'intestí prim i és l'encarregada de descompondre la lactosa. Es diu que una persona té intolerància a la lactosa quan la lactasa del seu intestí no és capaç de realitzar adequadament aquesta funció.
Cada vegada hi ha més gent intolerant a la lactosa
Quina és la causa de la intolerància a la lactosa?
La intolerància a la lactosa pot deure's a dos factors concrets: genètic i geogràfic.
Per raons genètiques, algunes persones perden la capacitat de produir la lactasa a partir de la infantesa. Per aquesta raó es pot manifestar la intolerància ja en l'edat adulta.
En canvi, per entendre el factor geogràfic, ens hem de remuntar a la història de l'evolució de l'ésser humà, ja que en el seu origen era caçador i únicament consumia la llet materna durant els seus primers mesos de vida. Al nord d'Europa i els Balcans, van néixer els primers pastors, com a conseqüència l'ésser humà va començar a consumir llet i va desenvolupar la seva tolerància en l'edat adulta. Per això, els europeus som els que millor tolerem la llet i els africans, sud-americans i asiàtics solen tenir més problemes.
Intolerància a la lactosa
Quins són els seus símptomes i com es diagnostica?
Els símptomes poden aparèixer fins a 2h després d'haver consumit algun producte lacti. Els més comuns són:
- Dolor i inflor abdominal
- Estranys sons abdominals
- Diarrea
- Gasos
- Restrenyiment
- Nàusees
Es poden donar un o diversos símptomes alhora, ja que a cada persona se li manifesta d'una forma. No obstant això, és important tenir en compte que els símptomes de la intolerància a la lactosa són similars als que produeixen altres malalties de l'aparell digestiu.
Per descartar que no es tracti d'un problema més greu, els especialistes realitzen la prova de l'hidrogen exhalat (prova de l'alè). El pacient bufa en un tub i es recull el seu alè. Seguidament, pren una beguda dolça que conté lactosa i de nou bufa pel tub. Si es detecta una alta concentració d'hidrogen i metà a la segona mostra, es considera positiu.
Què pots fer si no vols renunciar als lactis?
La lactosa és present a més productes dels quals sembla. A més de ser en la llet, el formatge i els iogurts, també es troba en algunes postres, els gelats, el pa de motllo, la brioixeria, algunes carns i embotits, etc.
Atès l'augment de persones intolerants a la lactosa, el mercat s'ha posat les piles i cada vegada existeixen més productes derivats de la llet que a la seva etiqueta inclouen "sense lactosa". Pots incloure'ls en la teva dieta diària i no renunciar-hi taxativament.
Una altra solució és consumir, de forma esporàdica, suplements de lactasa en gotes, pastilles o càpsules. Pots consumir-los però mai com una cosa habitual, sinó quan surtis de viatge o mengis fora de casa, a manera preventiva.