Taronges i mandarines, figues, melons i síndries, així com altres vegetals com el pebrot, el tomàquet i el carbassó... Tots aquests són aliments que ràpidament associem amb l'horta de la Península Ibèrica sense cap dubte. Tanmateix, cada vegada amb més força entra en el nostre panorama productiu un aliment que en aquests últims temps està fent furor: l'alvocat.
Tal com ha anunciat la cadena de supermercats Mercadona, aviat veurem més alvocat nacional que mai: la companyia té al cap comprar més de 8.400 tones d'alvocat origen Espanya en la temporada que va de gener a l'abril en Península i les Balears, un 30% més que l'any passat quan va comprar 6.500 tones. Un creixement exponencial que té una repercussió directa en la nostra economia. Malgrat que hi ha diversos productors valencians i andalusos involucrats, l'epicentre del cultiu es troba a Màlaga des de fa temps.
Múltiples beneficis per a la nostra salut
L'alvocat tipus Hass és el més produït i també consumit al nostre país, que segons un recent estudi destaca per la seva riquesa en àcid oleic, fibra, micronutrients i fitoquímics. Com molta gent ja sap, aquest fruit és calòric i ric en greix, però no presenta una excessiva densitat energètica: una porció d'alvocat conté 1.6 kcal/gram, sent el 79% del seu pes aigua i fibra. Addicionalment, conté 1 g d'àcids grassos saturats, 4.9 g d'àcids grassos monoinsaturats i 1 g d'àcids grassos poliinsaturats, sent l'àcid oleic l'àcid gras predominant amb 4.5 g per cada ració d'alvocat. En el que sí que presenten una interessant densitat nutricional és en nutrients i fitoquímics, com B-sitosterol i polifenols, els quals tenen per al nostre organisme beneficis secundaris addicionals per a la salut. Això porta els investigadors a concloure que el seu consum és semblant quant a beneficis amb l'oli d'oliva verge.
I és que són múltiples els beneficis que ens presenta aquest aliment que a més és un dels més de moda a les xarxes socials. Per exemple, ajuda a reduir el risc cardiovascular tant en persones sanes com aquells que pateixen sobrepès o obesitat. També d'altra banda ens ajuda a reduir de forma significativa els nivells de colesterol i triglicèrids, o ens ajuda a millorar la nostra funcions cognitives.
Un aliment que no només és una moda saludable que ha vingut a quedar-se, sinó que cada vegada més és un fruit de proximitat i que es consumeix a qualsevol hora del dia.