De forma freqüent podem escoltar que cal esmorzar com a rei, dinar com a príncep i sopar com a captaire. No som ningú per dir el molt o poc de cert que hi ha en ella, però aquesta frase és un fidel reflex de la importància de l'esmorzar. La rellevància d'aquest àpat ha estat sustentada al llarg dels anys en diversos estudis científics i per part de molts experts, amb la qual cosa prendre-la seriosament és una cosa important per al nostre organisme.

Un d'aquests estudis, publicat a The FASEB Journal el 2012, va trobar que un esmorzar amb prou quantitat de proteïnes millora el control de la gana, així com la sacietat, i redueix el consum de pasaboques i menjar de paquet que és poc saludable.

Motius molt variats per esmorzar

Un altre treball publicat a la mateixa revista científica i dirigit per Amy Durn va trobar que els qui esmorzen amb regularitat augmenten el metabolisme energètic i incrementen la crema de greix corporal. Finalment, un tercer estudi, publicat en l'Epidemiology Journal, va mostrar que els qui tenen l'hàbit de saltar-se l'esmorzar incrementen el risc de patir diabetis tipus II.

Per tot això, hem volgut recopilar algunes de les raons per les quals és més que recomanable esmorzar, en concret aquestes 8 les hem de tenir en compte:

L'esmorzar, un àpat molt important


1. Ajuda a controlar i baixar de pes: està demostrat que les persones que esmorzen tenen un menor Índex de Massa Corporal (IMC), una mesura per saber el pes adequat per a l'estatura que es té.

2. Accelera el Metabolisme: quan s'esmorza el metabolisme dona un senyal a l'organisme perquè no acumuli greix i en canvi gasti els excessos de greix corporal.

3. Millora el rendiment intel·lectual: consumir un esmorzar balancejat subministra els nutrients i l'energia necessària per dur a terme els processos metabòlics i neuronals que faciliten una millor atenció i concentració.

4. Manté o incrementa la massa muscular: quan la persona se salta aquest àpat l'organisme satisfà les necessitats energètiques amb l'autoconsum de la massa muscular, amb la qual cosa perdem musculatura.

5. Ajuda a consumir menys calories la resta del dia: en quedar molt satisfet en el matí, l'individu té menys gana i menys risc de consumir aliments alts en calories i de baixa aportació nutricional.

6. Millora el rendiment físic: quan s'esmorza es té l'energia necessària per a totes les activitats del matí.

7. Millora la salut de les dents: la falta d'esmorzar s'associa amb l'aparició de càries dental.

8. Prevé la hipoglicèmia: en esmorzar es mantenen estables els nivells de sucre a la sang i amb això s'evita una baixa en els mateixos. Quan no es fa es podrien produir símptomes tals com marejos, debilitat o desmais, entre d'altres.