Som molts els que algunes vegades hem escoltat frases positives sobre la ingesta diari d'una copa de vi. Doncs bé, durant aquests últims anys ja són diversos els estudis que han associat l'alcohol amb un augment del risc de càncer. En concret estem parlant de diferents tipus de tumors que poden estar causats per la ingesta continuada d'alcohol, la qual cosa ens activa totes les alertes, i encara que algunes begudes alcohòliques tinguin molècules tècnicament saludables (el resveratrol en el cas del vi), de cap manera els beneficis no compensen als riscos.

Un estudi genètic important dut a terme recentment i que s'ha publicat a la revista International Journal of Cancer, ens confirma l'evidència de forma més que directa: hi ha un vincle de causa genètic entre el consum d'alcohol i el desenvolupament de càncer.

Diversos estudis que desmenteixen mites sobre l'alcohol

vi

Mites sobre la copa de vi

Anteriorment es lligaven altres aspectes a l'aparició de càncer per si mateix, com una mala dieta, consum d'altres tòxics com el tabac, o la falta d'exercici físic. I sempre se solien lligar més aquests que l'alcoholisme quan es tractava de conèixer el perquè del càncer. Tanmateix, i malgrat que de vegades són conductes que poden anar unides, ara l'alcohol s'ha posat a sobre de la taula. Investigadors han analitzat dades genètiques de fins a 150.000 persones d'origen xinès, on les persones descrivien els seus hàbits de consum d'alcohol, i es van seguir els seus registres generals de salut durant més de deu anys.

A nivell general, l'estudi va acabar segons Pek Kei, que era l'investigats principal de l'estudi, que l'alcohol causa directament diversos tipus de càncer, i que el risc augmenta encara més en aquelles persones que per algun motiu tenen una baixa tolerabilitat genètica a l'alcohol, ja que aquests subjectes no el metabolitzen d'una forma adequada.

Un altre estudi, en aquest cas u que es va dur a terme a la Universitat de Cambridge l'any 2018, va demostrar que els nivells elevats d'acetaldehído són capaços de provocar danys en el nostre ADN, i es va detectar així un mecanisme causal plausible que explicaria com el consum d'alcohol provoca càncer, especialment en totes aquelles persones incapaces d'eliminar aquest acetaldehído de forma efectiva.

En conclusió, la ingesta diària d'alcohol comporta molts més riscos que potencials beneficis, amb la qual cosa el seu consum s'ha de fer des de la moderació, i sempre tenint en compte el que ens diuen els experts.