Alguns estudis recentment suggereixen que l'efectivitat de la vacunació disminueix si la persona vacunada pateix algunes condicions de salut cròniques, en especial parlem de l'obesitat, la hipertensió o la dislipèmia. Aquesta última, menys coneguda, és una alteració dels nivells de lípids i proteïnes a la sang. Inclou colesterol, triglicèrids o ambdós, i és un dels principals factors de risc de cardiopatia isquèmica.

Mortalitat reduïda gràcies a una bona dieta

Amb aquest panorama, on hem vist que la vacunació massiva funciona però que alguns aspectes poden reduir la seva eficàcia, Nature dona una mica de llum. Ens parlen de la 'dieta de la zona blava', que es basa a ingerir plantes i que pot ser capaç d'ajudar-nos a reduir la mortalitat derivada d'algunes causes, ja que moltes d'aquestes causes tenen a veure amb la dieta i l'estil de vida, per la qual cosa són corregibles i modificables.

dieta

La dieta vegetal com a aliada davant la Covid-19

Però no només Nature ens relleva dades interessants, sinó que altres investigacions associen una dieta basada en plantes amb una reducció de fins al 9% el risc de contreure Covid-19, i fins i tot un 41% menys de risc de patir-lo greument. Unes dades que ens diuen molt dels beneficis d'incrementar els aliments vegetals en el nostre dia a dia, i és que en alguns estudis de països occidentals s'ha vist com una dieta basada en plantes pot fins i tot reduir un 73% el risc de contreure la infecció a un nivell moderat o gravi. Parlem de percentatges molt alts.

I què coneixem com a 'zones blaves'? Es tracta de llocs o àrees on veiem una esperança de vida especialment alta. Llocs on duen a terme una 'dieta de la zona blava', terme que ja s'està popularitzant, i que fa referència a dietes basades en plantes riques en fitoquímics i antioxidants. A més, també mengen abundants verdures de fulla verd, així com soja o derivats. Malgrat que hem de ser cauts quan parlem d'esperança de vida i de dietes, sí que sembla estar relacionada aquesta dieta amb una alta esperança de vida, per exemple a Okinawa, al Japó. Ho podem veure en aspectes com la baixa mortalitat per malaltia cardiovascular o per càncer que reflecteixen les dades de la mateixa Okinawa. Com a dada impactant, tornant a la Covid-19, a Okinawa la mortalitat ha estat de 0.08%, mentre que a la capital del país, Tòquio, ha estat fins a setze vegades superior, assolint el 1.3%, que suposa un increment significatiu i que ens dona molt que pensar sobre la importància de les plantes en la nostra dieta.