Quan els especialistes en nutrició i de la salut parlen de disminuir el consum de sodi o de sal en la dieta, moltes persones creuen que només implica eliminar el saler de les taules o baixar la dosi de sal amb què amanim els aliments. Tanmateix, el sodi és present en gran part del que mengem i un consum excessiu d'aquest pot portar grans riscos per a la salut.

La sal consumida en excés és una de les principals causes de la hipertensió arterial, la qual provoca el 5% de les morts per malalties cardiovasculars, ja que l'excés de sodi fa que les artèries es posin rígides, dificultant el treball del cor i els ronyons. "La hipertensió és una malaltia crònica que requereix tractament per tota la vida i augmenta el risc de patir altres trastorns molt més greus", segons afirmen alguns especialistes en aquest àmbit.

La sal consumida en excés és una de les principals causes de la hipertensió arterial

La sal no només és present de manera física als salers, també la trobem silenciosament en altres aliments que consumim freqüentment, tals com els brous concentrats, conserves, embotits, snacks i tot aliment que s'hagi de conservar, fins i tot trobem sodi en la llet, els que augmenten encara més el consum de sodi diari, a causa que moltes vegades no sabem que és present. Els especialistes puntualitzen que "un adult sa ha de consumir idealment entre 4 a 5 grams de sal al dia, però ingerim gairebé 11 grams diaris, més del doble del valor que recomana l'Organització Mundial de la Salut." Aquesta xifra és sobrepassada, perquè gairebé tot el que mengem té sodi i només considerem la sal que nosaltres li agreguem els menjars. Es pot destacar que les persones hipertenses han de consumir de 2 a 3 grams de sal al dia.

La sal, en el punt de mira

Els accidents cerebrovasculars són una altra de les conseqüències de l'alt consum de sodi, als que se sumeixi la insuficiència cardíaca i infarts; dificultat en la funció dels ronyons; disminució de la quantitat de calci i la retenció de líquids. Aquesta última empitjora el funcionament dels ronyons, cor i fetge i també genera edema i inflor de les cames i els turmells, així que és també alguna cosa a tenir en compte, i un motiu més de pes per reduir el consum de sal als nostres apats.

Si bé no es pot negar que la sal millora el sabor dels aliments, aquesta és un gust adquirit, per tant es pot disminuir gradualment amb petits canvis de conducta, com menjar aliments que tinguin poc sodi, cuinar amb menys sal o substituir-la per amaniments com a orenga, anet, romaní, canyella i gingebre, entre altres.