Les llavors són un tipus d'aliment que cada vegada està més integrat a la nostra societat pels seus valors nutricionals. Una dieta sana i variada implica experimentar a la cuina i amb diferents ingredients. Descobrir nous sabors i utilitzar productes alimentaris fins ara desconeguts ens permet aportar a l'organisme una sèrie de valuosos principis actius tremendament positius. Hem volgut respondre a la pregunta: què triar: llavors de xia o llinosa?
Nous aliments als nostres plats
La llinosa i les seves propietats
Llavors de lli: és possible que hagis sentit parlar de les seves propietats beneficioses. Les llavors de lli són una rica font de valuosos àcids grassos omega-3, el contingut més important del qual es troba en l'oli de llinosa cru i premsatge en fred. Se sap que els greixos poliinsaturats proporcionen un suport substancial a l'estat i funcionament del sistema cardiovascular, així com al cervell i al nostre sistema nerviós.
La llinosa conté molts lignanos, que estan classificats com a fitoestrógenos. La seva presència determina les fortes propietats antiinflamatòries de les llavors de lli. A més, els lignanos permeten emfatitzar l'efecte antiinflamatori dels àcids omega-3 esmentats anteriorment.
Xia i lli en llavors
Un tret característic de les llavors de lli són els mucilags, que es formen durant la preparació d'una infusió de llavors de lli comú. La seva acció és molt valuosa per al sistema digestiu. La presa de la infusió de llavors de lli augmenta la protecció de l'esòfag, l'estómac i el duodè, ja que els esmentats mucilags provoquen una forta reducció de les reaccions inflamatòries actives. Per això, els nutricionistes recomanen la llinosa a les persones que lluiten contra el problema de l'úlcera pèptica.
Les llavors de xia i les seves propietats
Igual com la llinosa, les llavors de xia són una planta oleaginosa amb un alt contingut en valuosos àcids grassos omega-3. Tanmateix, la xia té una quantitat de fibra més important que la llinosa, la qual cosa determina la seva eficàcia més gran per prolongar la sensació de sacietat i reduir l'excés de gana. Una altra similitud entre la xia i la llinosa és la presència d'elements valuosos com el zinc, el magnesi i el potassi, que són summament importants, per al bon funcionament del metabolisme. Tot avantatges.
I les diferències? Doncs bé, les llavors de xia són, en primer lloc, una font abundant de calci, ja que en 100 g hi ha més de 630 mg d'aquest element. El calci és necessari per mantenir la salut dels ossos i el bon funcionament dels músculs, i la seva carència pot provocar el deteriorament d'aquestes dues estructures. A més, la xia té propietats hidrofílicas, és a dir, la capacitat d'absorbir grans quantitats d'aigua i alentir l'absorció de carbohidrats. Aquesta és una dada valuosa per a les persones amb diabetis o problemes de glicèmia. Per tant, els diabètics poden utilitzar la xia per controlar els nivells de sucre i limitar els pics de sucre excessius.
I tu, amb quina et quedes?