Cada vegada més persones s'interessen per portar una dieta sana i equilibrada. En aquest sentit, les llavors són unes aliades perfectes pels seus beneficis. Una d'elles són les llavors de sèsam, que són unes petites llavors comestibles que són normalment vistes en pans, galetes i amanides. Provenen d'una planta del gènere Sesamum. nadiua de l'Índia i l'Àfrica. Quant al sabor, tenen un lleu sabor torrat a nou i es poden comprar amb closca i sense closca.
El millor és consumir-les en el seu estat natural, però també existeixen derivats com l'oli de sèsam i la Tahina (una pasta de llavors de sèsam moltes) que proporcionen els mateixos beneficis per a la nostra salut. La tahina s'utilitza per exemple per elaborar hummus.
El sèsam, un ingredient de plats tan coneguts com l'hummus
Les llavors de sèsam són riques en greixos saludables, antioxidants, fibra, minerals com a Calci, Hierro, Potassi, Fòsfor, Magnesi i vitamines B i I. Entre els seus molts beneficis, aquests són alguns dels que podem destacar:
Protegeix la pell:
El Zinc present en les llavors de sèsam és un component essencial per a la formació de col·lagen, vital per a l'enfortiment de teixits musculars, el cabell i la pell. A més, la vitamina E present redueix l'aparició de cremades i marques a la pell, com també els signes d'envelliment prematur.
Salut del cabell:
Els polifenols vegetals en les llavors de sèsam promouen la salut del cabell, estimulant el seu creixement i ajudant a tornar la brillantor natural. Això és gràcies a la presència d'aminoàcids i antioxidants també.
Ajuda la salut del cor:
Els lingnanos vegetals solubles, presents en les llavors de sèsam, estan relacionats a una reducció de la hipertensió en diverses investigacions. D'altra banda, el Magnesi (25% de VD en una porció) és conegut per funcionar com un vasodilatador, característica que també redueix la pressió arterial.
Propietats anticancerígenes:
Les llavors de sèsam tenen Lignanos solubles en oli, molt coneguts per les seves capacitats antioxidants. Una investigació realitzada va demostrar que la presència de Lignanos en la dieta té un efecte potencial en la prevenció del càncer. D'altra banda, també tenen vitamines E, K i Magnesi, els quals tenen un efecte anticancerigen al cos.
Aquestes petites amigues estan positivament relacionades en la reducció del risc de contreure càncers de mama, pulmó, pàncrees, còlon, pròstata i leucèmia.
Manté els ossos forts:
Les llavors de sèsam tenen nivells molt grans de minerals com Zinc, Fòsfor i Calci que resulten essencials per a la salut òssia, tant per a la formació com per a l'enfortiment i reparació dels nostres ossos.