Diverses investigacions coincideixen que l'ajonjolí o sèsam és el condiment més antic conegut per l'home. La veritat és que des de fa molt temps aquesta llavor afegeix sabor i consistència a les nostres receptes. No obstant això, també pot aprofitar-se amb finalitats medicinals. El sèsam té molts beneficis potencials per a la salut i s'ha utilitzat en la medicina popular durant mil·lennis. Malgrat que no existeix una dosi recomanada, molts especialistes coincideixen que un petit grapat per dia és suficient per gaudir de les següents propietats:
Contra la hipertensió
El sèsam té lignans, vitamina E i altres antioxidants que ajuden a reduir l'acumulació de placa a les artèries. Això, a més d'afavorir una bona circulació, ajuda a prevenir la hipertensió. Un estudi va trobar que consumir 2.5 g de sèsam negre en pols diàriament durant un mes ajuda a disminuir la pressió arterial.
Podem utilitzar el sèsam en multitud de receptes
Controla el colesterol
Una investigació va trobar que consumir 40 g (gairebé 5 cullerades) de sèsam per dia durant 2 mesos, ajuda a reduir els nivells de colesterol "dolent" i triglicèrids (que contribueixen al desenvolupament de malalties cardíaques). Els experts creuen que aquest benefici es deu al ric contingut de greixos saludables i antioxidants que tenen aquestes llavors.
Enforteix les defenses
El sèsam és una bona font de nutrients beneficiosos per a les nostres defenses, com la vitamina B6 i E, ferro o seleni. També té una important quantitat de zinc, que s'utilitza per activar o desenvolupar els glòbuls blancs. A més, els seus antioxidants són un excel·lent reforç per combatre als radicals lliures, molècules inestables que afecten les estructures cel·lulars sanes.
Ossos més forts
Aquí es dona una doble situació, d'una banda, el sèsam és ric en calci i té propietats antioxidants i antiinflamatòries, per la qual cosa ajuda la salut òssia. Però, també té fitats i oxalats, coneguts com a antinutrients, que redueixen l'absorció dels minerals beneficiosos. Per contrarestar aquest efecte, es recomana remullar, torrar o germinar les llavors abans de consumir-les.
Redueix la inflamació
La inflamació és un mecanisme de defensa del nostre cos, però, quan es torna crònica pot augmentar el risc de malalties, com a càncer i obesitat. Un estudi va trobar que barrejar 18 g de sèsam amb 6 g de llavors de lli i consumir-les diàriament durant 3 mesos, provoca efectes antiinflamatòries.
Com veiem, són molts els beneficis que ens ofereixen les llavors de sèsam, un aliment que a més cada vegada s'està consumint més pel creixent interès social de cuidar la nostra salut mitjançant una bona alimentació. A més, les podem combinar en amanides, iogurts, batuts... diferents opcions per gaudir de tots els seus beneficis.