Probablement, si ens poséssim a anomenar tots els ingredients que pot portar una amanida, no acabaríem mai. Els llegums són sans i són deliciosos en amanides, les heu provat? Cigrons, mongetes o mongetes, llenties... no hi ha vegetal que es resisteixi a una fresca combinació que resulta molt desitjable a l'estiu.

Els experts ens proposen una deliciosa recepta d'elaboració molt fàcil: amanida de mongetes amb tonyina fresca i vinagreta.

Els llegums són una gran font de propietats com les vitamines, ferro, fibra i proteïnes

Ingredients que necessitarem per a la nostra amanida:

  • 4 roses vermelles
  • 100 cc de bon vinagre, de poma
  • 50 cc d'oli 100 g de tonyina fresca
  • 250 g de mongetes blanques ja cuites
  • 1 cullerada petita de mel
Varietat de llegums

Mode d'elaboració

Una vegada llisto tot, el primer que has de fer és posar el vinagre a escalfar. Quan comenci l'ebullició afegeix la mel i aboca'l sobre els pètals de roses, als quals els hauràs eliminat la part groga del full de forma prèvia. Deixa'l infusionar durant 4 hores. Després, cola i afegeix l'oli i bat-lo bé.

Una vegada realitzat el pas anterior, posa el llom de tonyina (tallat a tacs després d'assaonar), en una paella calenta amb 1 cc d'oli i dona-li unes voltes a foc fort per segellar-lo i retirar-lo posteriorment. Ho podem fer al nostre gust, però si no el cuinem gaire sol quedar més saborós.

Finalment, en una enciamera col·loca les mongetes blanques, fredes, i afegeix la tonyina i la vinagreta de roses (5 cc de l'amaniment preparat). És hora de gaudir d'una amanida completa d'aquestes refrescants, amb color, i molt sanes i plenes de nutrients per al nostre organisme.

Consells nutricionals

Els llegums són una gran font de propietats que aporten nutrients indispensables com les vitamines, ferro, fibra i proteïnes; no inclouen greixos saturats i sí altres minerals com coure, magnesi, calci i vitamines com àcid fòlic. L'amanida de mongetes, amb tonyina fresca i vinagreta, és un menjar complet. Per això, per acabar n'hi ha prou amb prendre una peça de fruita.

El valor calòric d'aquest plat és de 425 calories. Molt recomanable per als diabètics, també per als nens, però desaconsellat en hiperuricèmies.

Els llegums són aliments poc peribles pel que pots preparar més quantitat d'amanida i guardar-la a la nevera ja que els temps de conservació són més grans. No obstant això, recorda que tots els aliments que sobren als menjars i que poden emmagatzemar-se per a una pròxima ingesta han d'estar protegits, bé en envasos plàstics hermètics, film transparent, paper d'alumini o envasos de vidre.