Per portar una dieta equilibrada i saludable cal menjar de tot una mica, posant èmfasi en aquells aliments que formen la base de la piràmide alimentària. En el cas dels nens, els hidrats de carboni, les fruites i les verdures.

Sabies que els teus fills han de menjar llegums almenys 2 vegades a la setmana? Sabem que incorporar els llegums a l'alimentació infantil no és senzill: moltes vegades els petits es resisteixen a elles i d'altres, bo, és simplement difícil per als pares i mares trobar plats rics, saborosos i variats amb llegums.

Els llegums, les grans oblidades en l'alimentació infantil

Quan iniciem l'alimentació complementària dels nostres fills ens donen una guia alimentària on els llegums són presents però amb el passar del temps, moltes vegades els llegums queden relegats a un menjar una vegada per setmana... amb sort!

Sabies que els teus fills han de menjar llegums almenys 2 vegades a la setmana?

Vegem les principals característiques per les quals et recomanem incloure llegums en la teva dieta i la dels teus fills:

  • Els llegums són rics en proteïnes: les llenties, les mongetes blanques i els cigrons s'acosten als 20 grams de proteïnes cada 100 grams, mentre que la soja pot arribar a contenir entre un 35 i un 40% en la mateixa quantitat. Això sí, aquestes proteïnes tenen deficiència d'aminoàcids motiu pel qual és aconsellable ingerir els llegums acompanyats per cereals.
  • Aporten vitamines del grup B i E (antioxidants)
  • Contenen lecitina, un emulsionant que permet una més fàcil expulsió del colesterol.
  • Són font d'hidrats de carboni, és a dir d'energia, una cosa fonamental sobretot per als nens que estan en continu moviment i ple creixement.
  • Tenen un alt contingut de fibra, ideal per combatre el restrenyiment.
  • Són una important font de ferro: per a la seva millor assimilació es recomana menjar els llegums juntament amb aliments rics en vitamina C com tomàquets o pebrots o acompanyar després amb unes postres de mandarines, maduixes, taronges o altres fruites riques en vitamina C.
  • Tenen un baix índex glucèmic, és a dir que eleven la glucosa lentament sent així recomanables per a persones que pateixen diabetis.
  • Aporten calci, zinc, fòsfor, magnesi, iode, potassi i sodi.
Llegums
Llegums

Per si tot això fos poc, solen ser bastant econòmiques i donen molt joc a la cuina. T'hem convençut d'incorporar els llegums a la dieta quotidiana de la teva família? La porció recomanada per als petits de fins a 12 anys és de 100-150 grams de llegums.

Com reduir les molèsties gàstriques generades pels llegums

Una de les principals problemàtiques dels llegums són les molèsties gàstriques, un motiu que les ha allunyat en molts casos de les taules familiars.

Per reduir aquestes molèsties gàstriques és important que després de menjar llegums, les postres siguin un iogurt. Si has optat per maximitzar l'absorció de ferro prenent de postres fruites riques en vitamina C, prova condimentant els llegums amb fonoll o comí en cuinar-les o directament, treure'ls la pell. D'aquesta manera es digeriran més fàcilment, evitant-se així els temibles gasos.