Probablement, si ens poséssim a anomenar tots els ingredients que pot portar una amanida, no acabaríem mai. Els llegums són sans i són deliciosos en amanides, les heu provat? Cigrons, mongetes o mongetes, llenties... no hi ha vegetal que es resisteixi a una fresca combinació que resulta molt desitjable a l'estiu.

Els experts ens proposen una deliciosa recepta d'elaboració molt fàcil: amanida de mongetes amb tonyina fresca i vinagreta.

Els llegums són una gran font de propietats com les vitamines, ferro, fibra i proteïnes

Ingredients que necessitarem per a la nostra amanida:

  • 4 roses vermelles
  • 100 cc de bon vinagre, de poma
  • 50 cc d'oli 100 g de tonyina fresca
  • 250 g de mongetes blanques ja cuites
  • 1 cuch. petita de mel
Varietat de llegums

Mode d'elaboració

Una vegada llest tot, el primer que has de fer és posar el vinagre a escalfar. Quan comenci l'ebullició afegeix la mel i aboca'l sobre els pètals de roses, als quals els hauràs eliminat la part groga del full de forma prèvia. Deixa'l infusionar durant 4 hores. Després, cola i afegeix l'oli i bat-lo bé.

Una vegada realitzat el pas anterior, posa el llom de tonyina (tallat a tacs després d'assaonar), en una paella calenta amb 1 cc d'oli i dona-li unes voltes a foc fort per segellar-lo i retirar-lo posteriorment. Ho podem fer al nostre gust, però si no el cuinem gaire sol quedar més saborós.

Finalment, en una enciamera col·loca les mongetes blanques, fredes, i afegeix la tonyina i la vinagreta de roses (5 cc de l'amaniment preparat). És hora de gaudir d'una amanida completa d'aquestes refrescants, amb color, i molt sanes i plenes de nutrients per al nostre organisme.

Consells nutricionals

Els llegums són una gran font de propietats que aporten nutrients indispensables com les vitamines, ferro, fibra i proteïnes; no inclouen greixos saturats i sí altres minerals com coure, magnesi, calci i vitamines com àcid fòlic. L'amanida de mongetes, amb tonyina fresca i vinagreta, és un menjar complet. Per això, per acabar n'hi ha prou amb prendre una peça de fruita.

El valor calòric d'aquest plat és de 425 calories. Molt recomanable per als diabètics i dislipèmics, també per als nens, però desaconsellat en hiperuricèmies.

Els llegums són aliments poc peribles pel que pots preparar més quantitat d'amanida i guardar-la a la nevera ja que els temps de conservació són més grans. No obstant això, recorda que tots els aliments que sobren als menjars i que poden emmagatzemar-se per a una pròxima ingesta han d'estar protegits, bé en envasos plàstics hermètics, film transparent, paper d'alumini o envasos de vidre.