Al nostre país cada vegada es consumeixen més llegums. I és que a poc a poc estem prenent consciència del|com de molt important que resulta incloure-les en la nostra dieta, ja que són aliments molt complets i que ajuden en molts aspectes al nostre organisme. En el passat 2021, el consum de llegums a Espanya va assolir els 2,54 kg/per persona, mentre que el 2019 va ser de 2,41. Si anem a l'específic, el cigró és el favorit amb un 42,5% del total, un percentatge molt elevat, i que està perseguit per les llenties i les mongetes, que assoleixen el 29% i el 28,5% respectivament.
El cigró és el llegum més consumit a Espanya
No obstant això encara no assolim les quotes de llegums recomanats, i és que amb el pas del temps el seu consum s'ha anat reduint, encara que aquests últims temps torna a agafar impuls. Es recomana consumir-les almenys tres vegades per setmana. Els llegums, tenen molts beneficis demostrats per reduir el colesterol, evitar les malalties cardiovasculars, substituir l'excés de consum de proteïnes animals, etc. En aquest sentit, existeix una tendència mundial per una alimentació més sana i saludable, reduint, per exemple, el consum de carn i substituint-lo per proteïnes vegetals com les que ofereixen els llegums barrejats amb arròs o cereals. És per això que el futur dels llegums sembla que va pel bon camí.
El seu cultiu a més és 100% sostenible, ja que necessita molt poca aigua i té una empremta de carboni molt baixa. A nivell econòmic també són molt interessants, ja que són assequibles i accessibles per a moltes famílies amb pocs recursos.
D'altra banda, Felipe del Valle, responsable de l'Àrea de Nutrició Humana del Centre d'Excel·lència en el Tractament de l'Obesitat de Quirón Salut Sagrat Cor, afirma que "els llegums estan relacionats amb pèrdues de pes i amb bons efectes sobre la salut", com per exemple un contingut més gran en proteïnes amb alt valor biològic, vitamines, minerals i fibra, que fa que augmenti l'efecte saciant.
De la Vall ha desmentit a més alguns mites sobre els llegums. En aquest sentit, confirma que no s'engreixen i que són aliments "molt sans, naturals, rics en proteïnes i en fibra, provocant un efecte saciant". Això sí, si busquem aprimar-se l'ideal és que no les barregem en guisats amb cansalada, xoriço o botifarró, ja que en aquest cas estaríem parlant de plats més calòrics.
Molts beneficis per a un aliment com els llegums amb multitud d'oportunitats i que a més són positius de molts sentits.