Algunes persones són més vulnerable a l'estrès o l'excés de preocupacions que acaba generant ansietat. I entre les conseqüències, podem sentir ansietat pel menjar , per a precisament sadollar-la. El primer que aquestes persones han de fer, aconsella el nutricionista Roberto Cabo, és saber les causes d'aquesta ansietat i reflexionar si el problema té solució. «El tema no està en trobar una cosa que els tregui la gana, sinó en trobar el per què de menjar tant». «És bo reflexionar sobre les emocions que tenim, i evitar els sentiments negatius com la gelosia, l'enveja, la ira, o la necessitat de tenir-ne més i més. Per alguna cosa quan ens sentim feliços, solem dir que estem satisfets», afegeix un dels autors del llibre «La Dieta Alea» (Zenith, Objectiu Benestar)
Consells per mantenir l'ansietat controlada
Però normalment, afirma Cabo, «l'ansietat pel menjar, o per qualsevol altra cosa, està lligada a la falta d'autoestima. Per això hem d'aprendre a valorar les nostres virtuts, estimar-nos i acceptar-nos com som. D'aquesta manera aconseguirem sentir-nos plens, satisfets. Quan ens sentim feliços, tenim un control més gran sobre el que mengem, ja que no depenem d'una cosa externa per sentir-nos satisfets. Si mantenim la il·lusió per la vida, per aprendre i per compartir, l'ansietat pel menjar desapareixerà».
És per això que hem volgut conèixer alguns consells que ens poden ajudar a mantenir l'ansietat sota control:
1. Els líquids poden ajudar-te. Qualsevol tipus de líquid ens ajudarà a sentir-nos sadollats. Per exemple, prendre infusions calentes i assegurar una bona aportació d'aigua diari (2 litres) ajuden a sentir-nos sadollats i a eliminar toxines del nostre cos. Prendre un o dos vasos d'aigua abans dels apats també ajuda a arribar amb menys gana a la taula i a menjar menys per tant.
2. Evita aliments excitants. Evita begudes excitants com el cafè o el te, i també la xocolata en excés o el sucre refinat.
3. La fibra és fonamental.. Pren aliments rics en fibra: faran que ens sentim més sadollats i, per tant, amb menys gana i ansietat. En general, els aliments cuinats són més saciants que els crus. També és molt bo prendre llegums, que aporten fibra i, a més, emplenen.
4. La importància del triptòfan. Les proteïnes animals (carns, peix o ous), lactis, plàtans, pinyes i fruita seca contenen triptòfan, que té efecte tranquil·litzant. El triptòfan és un aminoàcid que, després d'uns complexos cicles metabòlics en l'organisme, es transforma en serotonina. Per tant, ens hem d'assegurar una correcta aportació de triptòfan, ja que pot ajudar a regular els nivells de serotonina, neurotransmissor que participa en el control de la gana i està relacionat amb l'estat d'ànim.