L'ús de la mel com a coadjuvant medicinal està experimentant un clar renaixement. Fins ara, s'ha demostrat que, en les quantitats adequades, la mel presenta propietats antioxidants, bacteriostàtiques, antiinflamatòries i antibiòtiques. És la part antibiòtica la que més ens interessa, ja que en un món en el qual la resistència a diversos fàrmacs per part de molts microorganismes és un problema sanitari greu, la mel ha tornat a recuperar importància en l'àmbit mèdic.
Existeixen molts temps de mel, depenent de la flor del vegetal sobre la qual hagi farratjat l'abella. Alguns exemples que posen en evidència la gran varietat d'aquesta substància són la mel de til·ler, la mel de sàlvia, de castanyer, lavanda, arç blanc i moltes altres plantes més. En aquest espai, fixarem la nostra atenció en una variant d'aquest producte que està cobrant cada vegada més força en superfícies d'alimentació alternativa: continua llegint si vols conèixer-ho tot sobre la mel de manuka.
La mel presenta propietats antioxidants, bacteriostàtiques, antiinflamatòries i antibiòtiques
Què és la mel de manuka?
Quan parlem de tipus de mel, sempre ens estem referint al mateix a nivell basal, però aquesta tindrà diferents propietats depenent de la planta relacionada amb la bresca d'abelles. La mel de manuka és monofloral, la qual cosa vol dir que totes les abelles que l'han sintetitzat s'han alimentat del nèctar i pol·len de la mateixa flor: Leptospermum scoparium.
Propietats i beneficis de la mel de manuka:
1. Propietats bactericides
L'alta proporció de metilglioxal (MGO) i peròxid d'hidrogen de la mel de manuka l'han col·locat com a punt de mira de l'estudi de moltíssimes investigacions referent al tractament d'infeccions bacterianes. Els estudis han demostrat que la mel de manuka podria arribar a interrompre la proliferació del patogen als medis de cultiu. Això es va quantificar en observar els bacteris al microscopi, ja que presentaven septes completament formats, però no arribaven a dividir-se en dos nous bacteris diferents.
2. Activació del sistema immune
També s'ha demostrat, per a sorpresa dels científics, que la mel de manuka és capaç d'estimular l'activitat dels macròfags mitjançant l'apalbumina-1, un compost típic de la gelea reial. Els macròfags estimulats alliberen mediadors immunes com el TNF-α, IL-IL-1β i IL-6, necessaris, per a la reducció de la càrrega patogènica durant les malalties infeccioses i per ajudar el cos a cicatritzar després d'una lesió.
3. Propietats organolèptiques i nutricionals
Més enllà de terminologia complexa, no podem oblidar que els éssers humans consumim la mel perquè és dolça. En general, la mel reporta unes 288 quilocalories per 100 grams, 56 kcal si només s'afegeix una culleradeta de 20 grams al iogurt, cafè o substància comestible que es vulgui endolcir. D'altra banda, 100 grams de sucre blanc (sacarosa) atorguen gairebé 400 quilocalories, un valor molt més alt que el de la mel.
Per això, la mel és un bon substitut al sucre en tots els casos a l'hora d'endolcir un plat, ja que s'engreixa menys i presenta més propietats positives per a l'organisme (antiinflamatòries, antioxidants i bactericides, entre d'altres). De tota manera, no recomanem que persones amb diabetis i altres patologies d'aquest tipus recorrin a la mel com a substitut del sucre, ja que aquesta també conté glucosa i, per tant, augmenta de forma ràpida l'índex glucèmic en sang.