Qui de nosaltres no té al rebost de casa seva o en un armari de la cuina un prestatge atapeït d'aliments enllaunats? Alguns fins i tot tenen menjar en llauna a la seva oficina per sortir d'un conflicte o imprevist i poder menjar una cosa ràpida ja preparada. El ritme de vida que tenim, l'estrès i les llargues hores de jornada laboral propicien que dediquem menys temps a cuinar i que consumim un major nombre d'aliments enllaunats. Però, són o no són sans per a la nostra salut?

S'han de consumir sempre en la seva justa mesura

Com es preparen els aliments enllaunats?

El primer que hem de saber és que les conserves es realitzen a partir de productes frescos que, una vegada elaborats, se sotmeten a un procés tèrmic per aconseguir que durin en el temps sense fer-se malbé. El sistema d'envasament es caracteritza per la seva resistència i opacitat davant la llum i altres agents externs, aconseguint que els aliments perdurin.

Els aliments enllaunats perden part de les seves vitamines i porten determinats additius per a la seva conservació, dels quals no se n'ha d'abusar, tals com sucres, sal o almívar.

La nostra recomanació és que si prenem, per exemple, una llauna de sardinetes o d'anxoves d'aperitiu, retirem sempre el líquid en el qual venen, ja que és en aquest on es concentren la major part d'ells. Les llaunes són un mètode molt popular per menjar una dieta equilibrada i variada, rica en verdures, hortalisses, peixos i mariscos que de cap altra forma no ingeriríem. Tanmateix, sempre ho hem de fer en la seva justa mesura, com totes les coses.

Llauna Sardines

Beneficis dels productes enllaunats.

Les conserves i enllaunats tenen, malgrat les crítiques, nombroses propietats i beneficis entre els quals destaquen:

  1. El nivell de minerals, que augmenta en cinc vegades respecte al dels mateixos aliments però frescos, a causa de l'ús de sodi (sal) en conserves, principalment fetes en escabetx.
  2. La concentració d'àcids grassos, omega 3 i vitamina B3, que a les conserves de peix en oli és més gran que als exemplars frescos, ajudant-nos a combatre el colesterol elevat.
  3. Determinats anllaunats ens permeten assimilar millor les seves proteïnes que si mengéssim el mateix producte però fresc, si bé és cert que conté una aportació calòrica i proteica més gran.

A més, a l'hora de prendre aliments enllaunats hem de tenir en compte una sèrie de factors que resulten claus:

  • Si no t'acabes tota una llauna, guarda el que et sobri a la nevera i dins d'un altre envàs. Si és possible procura que aquest envàs sigui de vidre.
  • Les llaunes s'han de guardar en llocs frescos i secs als quals no hi arribi gaire llum.
  • Evita comprar envasos que estiguin fets malbé o abonyegats perquè hagin rebut algun cop o que estiguin caducats.
  • Si menges directament de la llauna, renta-la abans de començar. I si està abonyegada o rovellada, llença-la immediatament.

Amb tota aquesta informació ja podeu gaudir dels aliments enllaunats que tingueu al vostre rebost sense córrer cap risc.