Menjar Real. Un acabo que últimament escoltem molt i que, per descomptat, hem d'esmentar al dietista-nutricionista Carlos Ríos com a pioner d'aquesta manera de qualificar el menjar de veritat. Aquella que només té un ingredient. Poc, o gens, processada per la mà de l'home.

Quan parlem de menjar real ens referim just als productes que la naturalesa posa al servei de l'home per complir la seva funció real. És a dir, dotar-nos de prou energia per dur a terme les nostres tasques.

Menjar real, un concepte de moda

Menjar real: el canvi d'entorn

En el dia d'avui disposem d'una infinita col·lecció d'eines per obtenir aliment sense necessitat de moure'ns de la butaca de casa. Però precisament tota aquesta font de 'productes' al nostre servei disten molt de ser menjada real.

Es redueix a una interminable llista de 'pseudo-aliments' altament processats, molt palatables, de fàcil accés. Massa densos energèticament parlant, però molt pobres des d'un punt de vista nutricional. I d'allà l'actual onada de malalties relacionades amb el patró alimentari de la societat moderna.

Menjar Real

No ens enganyem, a la indústria alimentària li importa poc, o gens, la salut pública. Col·loca per davant els interessos econòmics. Mostra d'això són, per exemple, són les següents dades:

  • Associacions oficials de salut que avalen productes poc saludables a canvi de finançament.
  • Universitats que lloguen els seus espais per a xerrades i ponències de la indústria alimentària.
  • Hospitals que ofereixen galetes i brioixeria als seus menús o que tenen màquines expenedores atapeïdes de productes processats.
  • Esportistes que patrocinen cervesa i altres productes.

Com tornar al menjar real

El ciutadà hauria de tenir nocions bàsiques sobre com llegir l'etiquetatge d'un producte alimentari. Evidentment, això no ho ensenyen a l'escola. I tret que estudiïs nutrició, mai no ens donaran les eines necessàries per saber identificar que components d'un aliment són més o menys saludables.

De vegades, fins i tot, aquests etiquetatges semblen trets d'una pel·lícula antiga. Jeroglífics egipcis impossibles de desxifrar.

Mirar les etiquetes

L'etiquetatge nutricional és el principal mitjà de comunicació entre els productors d'un aliment i el consumidor final. Ens ofereix informació sobre els components d'un producte que ha estat processat des del seu origen per acabar sent un altre producte. Informen sobre la seva qualitat, el seu percentatge de la matèria primera original i de la resta de components que han estat 'afegits'. Per llei, tots els productes han d'estar etiquetats correctament i indicar la composició dels mateixos, així com la seva aportació nutricional.

Raons per començar a comprovar-les

  • Afavoreix l'elecció adequada d'un aliment.
  • Ajuda a canviar la idea preconcebuda que tenim sobre alguns aliments 'catalogats' com saludables.
  • Ens ajuda a trobar ingredients que poden ser poc saludables.
  • Conèixer la proporció de macronutrients (proteïnes, greixos i carbohidrats) que conté un producte.
  • Identificar ingredients que, potencialment, puguin ser perjudicials per a aquells que pateixin intoleràncies alimentàries o al·lèrgies.
  • Conèixer la forma de conservació i la vida útil d'un aliment.
  • Detectar la procedència de la matèria primera i el percentatge real d'aquesta en el producte acabat.

De fet, existeixen components o ingredients potencialment negatius per a la teva salut, com un excés de sucre no presenti naturalment a la matèria primera, greixos hidrogenats o de palma, xarops, sucs a base de concentrat... Evitant consumir-los, a més, pots baixar la tensió.

Claus per identificar el menjar real

  • Només porta un ingredient en la seva composició, i no una interminable llista difícil d'entendre.
  • No porta etiquetes.
  • Tampoc no s'anuncia en televisió.
  • Ni està patrocinada per organitzacions públiques de salut.
  • No té components extra que alterin el seu sabor.
  • Aporta els nutrients que els nostres gens, adaptats durant milers d'anys, esperen.
  • El seu origen no és una fabrica de processament.
  • No requereix presentació per part de la mà humà. La naturalesa la presenta per a nosaltres.