A partir dels 40 anys les necessitats energètiques es redueixen en un cinc per cent cada dècada, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El problema és que moltes vegades les dones no el saben i continuen amb la mateixa dieta que abans, donant lloc a un augment de pes.

L'alimentació evoluciona durant la vida

La dieta en la menopausa ha de tenir en compte aquest fet, a més de l'activitat que la dona realitzi. En general, consisteix en una alimentació equilibrada, amb certs matisos. Sí no existeixen malalties o problemes metabòlics, es recomana una dieta que contingui hidrats de carboni, proteïnes i greixos, de tal manera que es controli el pes.

Repartiment de nutrients

Partint de les dades anteriors, el llibre Alimentació i dietoterapia, escrit per Pilar Cervera, dietista, Jaume Clapés endocrí, i Rita Rigolfas, dietista, assenyala quin ha de ser el repartiment de nutrients en la dieta en la menopausa:

Glúcids

El contingut de glúcids ha de suposar el 55-60 per cent de l'aportació energètica total. Els experts indiquen que s'han de prioritzar els midons i limitar la ingesta de glúcids solubles.

Aliments Menopausa
Aliments Menopausa

Lípids

La reducció dels lípids és necessària per la seva relació amb les malalties cardiovasculars i perquè es produeix un canvi en el perfil lipídic de la dona.

La quantitat ideal és d'un 30 per cent, aproximadament, de l'energia total. Sobrepassar aquesta quantitat pot repercutir en un augment de pes. Quant a quins lípids prendre, els especialistes suggereixen limitar els d'origen animal, en benefici dels d'origen vegetal.

També caldria donar preferència als àcids grassos poliinsaturats i monoinsaturats, davant els àcids grassos saturats. Es reduirien així aliments com la llet sencera, el porc, els ous i la rebosteria.

Proteïnes

Les proteïnes han d'aportar el 12-13 per cent de l'energia de la dieta, segons aconsella l'OMS.

Calci

Durant la menopausa es recomana augmentar el consum de calci per prevenir l'osteoporosi premenopàusica. Els experts no al·ludeixen a una quantitat específica, però assenyalen que estaria bé ingerir al voltant de 1.200 mil·ligrams al dia.

Altres minerals

El calci ha d'augmentar en la dieta en la menopausa, però la ingesta de la resta de minerals no és necessari que canviï. De fet, apunten els experts que "el problema de dèficit de ferro que pot produir-se en la dona durant l'edat fèrtil tendeix a millorar en faltar la menstruació".

Vitamines

El mateix succeeix amb la vitamina, no és necessari que variï respecte a qualsevol altre adult que no té la menopausa. L'única novetat és la importància d'assegurar l'aportació de vitamina D, ja que és necessària per al metabolisme fosfocàlcis.