En ocasions, sentim que ens costa més mantenir la concentració i tasques que normalment fèiem en poc temps, ara ens porten molta més dedicació. Els factors que influeixen en aquesta pèrdua de concentració són diversos, entre ells canvis radicals en l'entorn o incertesa davant del futur, que deriven en ansietat. Sense anar més lluny, segons els psicòlegs, la pèrdua de concentració ha estat una de les conseqüències del confinament que ens ha tocat viure, a causa del Covid-19, i que ha provocat innombrables canvis en molt poc temps (teletreball, negocis tancats, pèrdua del lloc de treball, etc.). Per combatre'l, tenim diferents eines a la nostra mà i una d'elles és... l'alimentació! Així és com una dieta correcta pot ajudar a concentrar-nos.

Els factors que influeixen en aquesta pèrdua de concentració són diversos

Els secrets per garantir que les nostres funcions cognitives estiguin al cent per cent estan a l'abast de qualsevol: un descans adequat, activitat física moderada i una dieta equilibrada. De fet, són alguns els estudis, tant nacionals com internacionals, que han analitzat els efectes d'una alimentació saludable sobre la funció cognitiva, arribant a la conclusió del qual apostar per productes sans, molts d'ells propis de la Dieta Mediterrània, contribueix a millorar el rendiment i, per tant, la concentració. Coneixerem quins són alguns d'aquests productes.

Concentració / Font: Unsplash

Oli d'oliva

El consum a llarg termini d'una dieta en la qual l'oli d'oliva és el greix principal, com passa amb la Dieta Mediterrània, millora la funció cognitiva dels consumidors.

Peixos blaus

Els peixos blaus tenen un alt contingut d'àcids grassos omega-3, que són molt beneficiosos per al correcte funcionament del sistema nerviós central i que afavoreixen la concentració.

Vegetals de full verd

Per estimular el cervell, és aconsellable consumir vegetals de full verd com les bledes, els espinacs, els créixens o el bròcoli, entre d'altres. Aquestes verdures són riques en vitamina B9 que millora el funcionament de les neurones. Alguns d'aquests vegetals també tenen un nivell interessant de flavonoides, que milloren la circulació de la sang al cervell, la qual cosa té l'efecte d'estimular l'atenció i la memòria.

Fruita seca

La fruita seca és grans aliats per recuperar l'atenció i la concentració. Les seves vitamines, minerals i oligoelements, entre ells el zinc, són els encarregats de reactivar el nostre cervell. Hi cal afegir algunes fruites dessecades, com orellanes o passes, que també exerceixen aquest paper. A més, són un aperitiu formidable.

Plàtans

Les fruites, en general, són molt recomanables en qualsevol dieta saludable, però els plàtans, en particular, són una excel·lent font d'energia per al cervell. La seva aportació de potassi i manganès, a més del seu contingut en vitamina B6, el converteixen en un aliment essencial per millorar els processos de concentració.

Nabius

Els nabius són un veritable còctel d'antioxidants que proporcionen un xut d'energia immediata per al nostre cervell, la qual cosa es tradueix en la millora de la nostra capacitat de concentració durant diverses hores.