Si us espanten els anglicismes, no desconfieu. El mindful eating no és una tendència d'última hora destinada a passar de llarg ni ha estat inventada per cap guru amb l'objectiu de guanyar fans, seguidors o clients. No.
Alimentar-se conscientment és un dels pilars fonamentals de filosofies tan tradicionals i mil·lenàries com l'Aiurveda o la medicina tradicional xinesa, que, des de sempre, han donat la mateixa importància al què mengem que a com ho fem.
Segons aquests sistemes de salut holística, no fixar-se prou en la forma en la que ens alimentem, a l'entorn i a la situació que ocorre, sol ser una de les claus que expliquen les males digestions, l'ansietat, el sobrepès i algunes emocions com la culpa, la vergonya o la por en relació amb el menjar.
També es diu que el mindful eating és la no-dieta

Per això, el concepte –que a alguns potser us sona molt modern– no és cap invent, i apel·la, com el mindfulness, a l'aquí i en ara, al que està passant en aquest precís moment, a l'hora de menjar.
Mindful eating, la importància del la consciència plena a la taula
I de tot això tracta el mindful eating, de com poder crear una relació saludable amb el menjar, convertint el menjar en un ritual en comptes d'un acte impulsiu sense més transcendència. Per això també es diu que el mindful eating és la no-dieta, perquè es preocupa del control de les emocions, sobretot, de la gana que no és gana.
Però si som capaços de frenar la voràgine de pensaments, d'estímuls i d'activitat que ens solen inundar i estressar i ens focalitzem en l'experiència present, el més probable és que aconseguim molta més serenitat i pau mental. I mentre no mengem amb serenitat i amb consciència plena, no podrem apreciar de veritat el que mengem ni podrem gaudir plenament amb tots els sentits. Per tant, tampoc no ens nodrirà de la mateixa manera.
Què he de fer per menjar amb consciència?
Si preneu el propòsit de començar a gaudir de veritat del menjar, el més possible és que hàgiu de canviar bastant els hàbits. Però aquí teniu unes quantes tècniques que us poden ajudar:
- Menja a poc a poc i sense pressa: acabar-se el plat en 10 minuts farà que, segurament, comes més del que necessites i acabis tenint una digestió pesada.
- Evita estímuls massa intensos: ni tele, ni mòbil, ni periòdics, llibres, música massa forta o qualsevol altra cosa que et pugui distreure en excés.
- Quan mengis, menja, no treballis: acaba amb les reunions de treball a l'hora de menjar.
- Mastega bé els aliments: es recomana mastegar 25 vegades cada mossegada. No engolir!
- S'empassa totalment el menjar abans de tornar a menjar: així també evitaràs empassar-te aire.
- Desperta l'atenció de tots els sentits: focalitza't en el sabor, però gaudeix també de l'olor, la textura i la bellesa del plat.
- Asseu-te a la taula: no serveix ni el sofà ni la taula d'estudi o de feina ni, per descomptat, menjar dempeus.
- Col·loca el menjar sempre que puguis dins del plat, però no mengis directament des de la carmanyola ni, gaire menys, des del paquet.
- Deixa la forquilla a la taula entre mossegades.
- Dona mossegades petites: ajuda a deixar de menjar amb ansietat i a poder assaborir millor els aliments.
- Tria bé la companyia: evita menjar a prop de persones, objectes o situacions que et posen de mal humor o que no t'aporten benestar i tranquil·litat.
- No creuis les cames: els òrgans digestius han de poder ser amplis i receptius, i no en tensió.