És sabut que una alimentació correcta ha d'incloure carbohidrats, lípids, proteïnes, i vitamines, però per a una nutrició òptima, també ha de contenir minerals.
Tots els minerals són importants per al desenvolupament de la vida
Els minerals són uns components inorgànics, és a dir, uns elements que es troben en la naturalesa sense formar part dels éssers vius. Malgrat tot, són indispensables per a l'organisme, ja que participen en algunes funcions vitals, com les següents:
- Ser components estructurals d'òrgans i teixits corporals. És el cas del calci, el fòsfor, el magnesi, el fluor i el silici, que formen, part de les dents.
- Actuar com a components de líquids corporals en forma d'electròlits, intervenir en el manteniment de la pressió sanguínia i l'equilibri àcid-bàsic del cos.
Encara que tots els minerals són importants per al desenvolupament de la vida, cal destacar la importància d'alguns en l'alimentació d'un esportista:
- El calci. Forma part dels ossos, del teixit conjuntiu i dels músculs i, al costat del potassi i el magnesi, és essencial per a la circulació de la sang. El calci exerceix un paper importantíssim en la contracció i la relaxació muscular i també fa de transmissor químic en els impulsos nerviosos.
- El sodi. Aquest mineral té un paper essencial en el repartiment de l'aigua al cos. Massa sodi en el sistema provoca un augment de la pressió a les artèries, la qual cosa es coneix com a hipertensió (que també provoca retenció de líquids). D'altra banda, la falta de sodi provoca nàusees, vòmits, rampes, alteracions visuals i mal de cap. La font principal de sodi és la sal comuna, que ja apareix de forma natural en la majoria d'aliments.
- Potassi. Com el sodi, participa en la regulació del balanç d'aigua en l'organisme, i també en la contracció del cor i la transmissió de l'impuls nerviós. Una insuficiència de potassi provoca símptomes com a cansament, dolor muscular, debilitat i astènia. La falta de potassi es pot produir durant una pràctica d'exercici intens, moment en què la sudoració és màxima.
- El fòsfor. A més de ser un element integrant dels ossos, el fòsfor forma part dels lípids, components indispensables de la membrana de totes les cèl·lules i del teixit nerviós.
- El magnesi. Aquest mineral afavoreix l'absorció del calci, i és essencial per al funcionament normal del cor i dels músculs, ja que té la funció de relaxar-los després que el calci estimuli la seva contracció; a més, el magnesi també ajuda a mantenir l'estructura òssia.
- El ferro. Aquest metall és necessari per a la síntesi de l'hemoglobina, la molècula que transporta l'oxigen dels pulmons als glòbuls vermells perquè sigui traslladat fins als òrgans i músculs, així com per a la utilització correcta de la vitamina B.
- El zinc. És un metall essencial que intervé en el metabolisme de les proteïnes i la formació d'insulina, per la qual cosa també és molt important per a qui realitza esport.