Les notem en els moments més inoportuns: quan el silenci és sepulcral i estem envoltats de gent (en una reunió de treball, a classe, al teatre...) ens sonen les tripes. Ens empassem saliva, doncs les han sentit els més propers, i ens encongim d'espatlles disculpant-nos i atribuint-les a la gana. Però no és del tot cert. Les tripes rugeixen constantment, encara que no sempre ens n'adonem. I no només passa quan tenim l'estómac buit. Coneix per què ocorre aquest curiós soroll abdominal.

Un so amb moltes possibles causes

Per què em sonen tant les tripes?

És més freqüent del que sembla. A tots ens sonen les tripes. De fet, els intestins fan soroll a tota hora i en qualsevol circumstància i etapa vital: quan ens fiquem al llit, després de menjar, abans de la regla, en l'embaràs, de nadons... Però no sempre els notem.

L'intestí, com altres òrgans buits del sistema digestiu, pateix una sèrie de contraccions (peristaltisme) a la seva musculatura per impulsar els aliments més o menys líquids. I aquest soroll abdominal que es produeix pels desplaçaments d'aquest contingut hidroaeri (gasos i líquids) de l'intestí té nom: borborigme, més col·loquialment conegut com a soroll de tripes.

Tripes
Tripes

Possibles causes del soroll de la tripa

El sistema digestiu està en un moviment constant. Hi ha moments de menor o major activitat, però en tots ells hi ha soroll de tripes. Segons comenten des de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), "no hi ha base científica" en les causes.

  • Gana. Els intestins es contreuen tot el temps, però, en no trobar menjada, empeny només aire, així que en fer-ho s'origina el so tan característic.
  • Digestió. Durant el procés de la digestió, l'intestí impulsa l'aliment i produeix un altre soroll abdominal perceptible o no.
  • Gasos. L'intestí té gasos, però consumir aliments que creen més gasos o menjar molt ràpid també afavoreix una hiperactivitat de l'intestí i, per tant, el desenvolupament d'altres sorolls a les tripes.
  • Diarrea. Els excrements aquosos que esquitxen l'intestí són més forts pels moviments de l'intestí, la qual cosa produeix també borborigmes. Seguir una dieta per a la diarrea pot evitar-los.
  • Condicions de malabsorció. L'intestí prim de vegades no absorbeix bé els nutrients. Així succeeix quan hi ha intolerància a la lactosa o celiaquia, per exemple. En aquestes circumstàncies, com afirma la Fundació Internacional per als Trastorns Gastrointestinals Funcionals (IFFGD), és molt comú que sonin les tripes.
  • Obstrucció intestinal. La mateixa institució internacional també atribueix a aquest bloqueig el fet que s'apreciïn sorolls intestinals molt forts.
  • Malalties inflamatòries. Com detallen al web MedlinePlus de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units, els sons abdominals hiperactius poden donar-se per malaltia de Crohn, enteritis infecciosa o colitis infecciosa.
  • Massa sucres. L'IFFGD considera que la fructosa o el sorbitol (presents en fruites i com edulcorants) poden desencadenar-los.