A qui no li agrada posar gust de la vida i alegrar el menú amb una mica de salsa, per no avorrir-nos de menjar de manera saludable?

Quan s'està a dieta i cal ser constant per no recuperar el pes perdut, resulta una mica més complicat trobar amaniments baixos en calories que li aportin una espurna especial a les verdures bullides, les amanides que queden una mica sonses o els cereals amb menys gràcia. Afirmacions del tipus «tot el bo engreixa» són el lema dels qui no saben menjar ni bé, ni ric, ni sa i, a més, no sempre són certes.

Ingredients que trobaràs al teu rebost per a salses light

Les salses que acompanyen els nostres plats solen ser molt calòriques per la quantitat que afegim, i no tant pels ingredients que contenen. Per exemple, una sola cullerada de maionesa aporta al voltant de 200 calories extra; i, de vegades, fins i tot ens llancem dos o tres cullerades al plat. El que aconseguim no és enriquir-lo amb color i sabor, sinó emmascarar els aliments banyant-los en salsa. Per què no utilitzar salses hipocalòriques que despertin les papil·les gustatives sense restar protagonisme als ingredients? No renúncies a les salses; prepara-les light!

Els ingredients, al teu rebost

Us proposem d'elaborar salses lleugeres igual de saboroses que les de sempre i amb tot just greix, per la qual cosa seran bastant menys pesades o difícils de digerir que les de 'pot'. Per a salsejar un menú aprimador i que el veredicte de la bàscula sigui l'esperat, has de buscar al rebost deu ingredients que, en general, mai no falten a la cistella de la compra: formatge d'untar desnatat, oli, vinagre, llimona, iogurt natural 0%, llavors de mostassa, curri, all, alfàbrega i caiena.

Amb els mateixos ingredients prepararem tres salses lleugeres, encara que hi ha moltes altres possibles combinacions.

1. Salsa de iogurt, perfecta per a amanides i hortalisses
Comencem amb una salsa de iogurt formada, evidentment, per un iogurt desnatat a què li afegirem una cullerada sopera de suc de llimona, unes fulles d'alfàbrega picada i mostassa en gra. El barregem, i obtenim una salsa suau que anirà molt bé per a una amanida mixta o unes hortalisses rostides.

Salsa de iogurt

2. Salsa de curri light, ideal per a carns
Partint de la salsa anterior, si en lloc de iogurt es fa servir formatge d'untar o formatge batut desnatat, i s'incorpora una culleradeta d'oli i una mica generosa de curri, haurem aconseguit una salsa de curri light perfecta per a carns magres. Deliciosa!

3. Salsa de vinagreta amb un toc picant, una opció per a peixos
Una altra opció és una vinagreta amb un toc picant, composta per una culleradeta d'oli, una de vinagre, una de suc de llimona i també menys de mitja punta de caiena. Després d'emulsionar, veureu que resulta una bona quantitat de salsa vinagreta amb un mínim d'oli. Pot convertir-se en una salsa per amanir el peix a la planxa (amb molt poques calories afegides), barrejant l'oli i el suc de llimona amb all i alfàbrega o julivert, si és el que tens a mà.