En la cura de la salut durant l'embaràs adquireixen més rellevància els hàbits i, més específicament, els hàbits nutricionals de la futura mare, ja que tenen un impacte directe en la salut del nadó. A tall d'exemple, se sap que la microbiota de la mare influeix en la del fetus i, alhora, que l'ecosistema intestinal és un dels aspectes clau que s'han de cuidar per gaudir de bona salut.
Existeixen diversos nutrients que hem de tenir en compte durant els mesos de gestació i lactància per afavorir una millor salut tant de la mare com del nadó. La majoria s'aconsegueixen amb una alimentació completa i equilibrada, però en alguns casos concrets és necessari prendre suplements, com passa amb els valuosos omega-3.
Els omega-3 són uns àcids grassos essencials imprescindibles
Per què és important una aportació correcta d'omega-3 durant l'embaràs i la lactància?
És important que les dones embarassades i lactants suplementen la dieta amb altres fonts d'omega-3 per evitar problemes de salut i contribuir al bon desenvolupament del nadó.
Per començar, els omega-3 són uns àcids grassos essencials imprescindibles perquè no poden ser sintetitzats pel mateix organisme. L'única manera d'incorporar-los és mitjançant aliments –especialment peix blau– o suplements alimentaris. Aquests àcids són matèria primera fonamental per a la formació i desenvolupament d'òrgans clau com la retina i el cervell. De fet, el cervell experimenta el seu màxim desenvolupament en l'últim trimestre d'embaràs i, per tant, durant aquest període el fetus absorbeix molt greix –i, concretament aquest tipus d'omegues.
A més, estudis científics han demostrat que prendre suplements d'omega-3 quan hi ha risc alt de part prematur redueix l'esmentada probabilitat en un 60%. Així mateix, s'ha vist correlació entre una baixa aportació d'omega-3 i el desenvolupament de problemes com a diabetis gestacional o depressió postpart.
En relació amb la salut del nadó, l'evidència científica assenyala que a més aportació d'omega-3, menor probabilitat de desenvolupar al·lèrgies i altres problemes de salut. Així doncs, una bona aportació afavoreix el desenvolupament del sistema immunitari, cervell, sistema nerviós central i vista.
Com aconseguir una bona aportació d'omega-3?
La principal recomanació és seguir una dieta rica en omega-3 mitjançant la ingesta de peix blau petit (sardines, seitons, verat, anxoves) i algunes microalgues. Existeixen altres fonts, com llavors i nous, però el tipus d'omega-3 que proporcionen requereix que l'organisme els transformi, per què el que aportació real disminueix.
Igualment, és fonamental especialment durant aquest període, reduir al mínim les fonts d'omega-6. Així, si la gestant aconsegueix prendre cada setmana unes 3 racions de peix blau petit de 150 g aproximadament i apartar ultraprocessats, probablement cobrirà els requeriments recomanats. No obstant això, s'ha vist que això no sol succeir i que la manca dels àcids grassos omega-3 és summament comú. Per això és molt recomanable i necessari que un especialista ens ajudi amb la suplementació.