En els últims anys s'ha posat molt de moda el dejuni intermitent, que bàsicament consisteix a deixar d'ingerir aliments durant diverses hores seguides al dia i concentrar l'alimentació en les hores restants. S'han trobat beneficis sobre això i per als adults pot ser una bona opció, sobretot en persones que tenen problemes com els alts nivells de glucosa o la resistència a la insulina.

Encara que es recomana deixar de menjar més aviat a la nit per fer el dejuni fins al matí següent, hi ha persones que prefereixen saltar-se l'esmorzar, perquè no tenen tanta apetència quan es lleven.

No saltar-se l'esmorzar

El cert és que ja s'ha abandonat la idea que l'esmorzar és el dinar principal del dia, encara que en el cas dels nens i adolescents és millor no saltar-se'l. I no només per la seva salut física, en aquesta investigació duta a terme per experts d'Espanya i el Regne Unit es conclou que esmorzar no només proporciona beneficis físics a aquesta edat, sinó també psicosocials.

Els investigadors també asseguren que certs aliments i begudes estan associats amb majors o menors probabilitats de problemes de comportament psicosocial. I el que és més cridaner: esmorzar fora de casa és gairebé tan perjudicial com saltar-se l'esmorzar per complet, perquè els dinars fora de casa són menys nutritius.

Cereals amb iogurt / Unsplash

El tipus d'aliments

També s'ha demostrat que el cafè, la llet, el te, la xocolata, el cacau, el iogurt, el pa, les torrades, els cereals i els pastissos estan associats amb menors probabilitats de problemes de comportament. Els ous, el formatge i el pernil es van vincular amb més riscos d'aquests problemes.

A més del tipus d'aliments, el fet de fixar una rutina i, si és possible, passar un temps d'unió amb la família estableix les bases per a hàbits més saludables, el que és molt important per als nens i adolescents en creixement, asseguren també els experts.

Els experts coincideixen que saltar-se l'esmorzar condueix a nivells baixos d'energia quan es comença el dia. Quan això ocorre, afecta el nostre estat d'ànim, concentració i funció cognitiva. La raó es troba en els nivells baixos de sucre a la sang després d'hores de son, que causen cansament, irritabilitat i mal humor, la qual cosa té la seva incidència també en la salut mental.

Per als nens i adolescents que no tenen gana, els investigadors suggereixen que menjar menys quantitat al principi pot ajudar a facilitar la digestió i activar lentament els enzims i hormones metabòliques.

Es pot començar amb un got d'aigua, després una petita peça de fruita i després afegir algun tipus de cereal integral, formatge o un ou bullit com a proteïna. Els adolescents que prenguin cafè o te, poden fer-ho com a part de la seva rutina matutina, però agregant aigua i petits aliments saludables que ajudin a mantenir el nivell de sucre a la sang. Massa cafeïna sense aliments pot provocar un augment d'energia, però després un baix nivell de sucre a la sang amb nerviosisme.