En els últims anys s'ha posat molt de moda el dejuni intermitent, que bàsicament consisteix a deixar d'ingerir aliments durant diverses hores seguides al dia i concentrar l'alimentació en les hores restants. S'han trobat beneficis sobre això i per als adults pot ser una bona opció, sobretot en persones que tenen problemes com els alts nivells de glucosa o la resistència a la insulina.
Encara que es recomana deixar de menjar més aviat a la nit per fer el dejuni fins al matí següent, hi ha persones que prefereixen saltar-se l'esmorzar, perquè no tenen tanta apetència quan es lleven.
No saltar-se l'esmorzar
El cert és que ja s'ha abandonat la idea que l'esmorzar és el dinar principal del dia, encara que en el cas dels nens i adolescents és millor no saltar-se'l. I no només per la seva salut física, en aquesta investigació duta a terme per experts d'Espanya i el Regne Unit es conclou que esmorzar no només proporciona beneficis físics a aquesta edat, sinó també psicosocials.
Els investigadors també asseguren que certs aliments i begudes estan associats amb majors o menors probabilitats de problemes de comportament psicosocial. I el que és més cridaner: esmorzar fora de casa és gairebé tan perjudicial com saltar-se l'esmorzar per complet, perquè els dinars fora de casa són menys nutritius.
El tipus d'aliments
També s'ha demostrat que el cafè, la llet, el te, la xocolata, el cacau, el iogurt, el pa, les torrades, els cereals i els pastissos estan associats amb menors probabilitats de problemes de comportament. Els ous, el formatge i el pernil es van vincular amb més riscos d'aquests problemes.
A més del tipus d'aliments, el fet de fixar una rutina i, si és possible, passar un temps d'unió amb la família estableix les bases per a hàbits més saludables, el que és molt important per als nens i adolescents en creixement, asseguren també els experts.
Els experts coincideixen que saltar-se l'esmorzar condueix a nivells baixos d'energia quan es comença el dia. Quan això ocorre, afecta el nostre estat d'ànim, concentració i funció cognitiva. La raó es troba en els nivells baixos de sucre a la sang després d'hores de son, que causen cansament, irritabilitat i mal humor, la qual cosa té la seva incidència també en la salut mental.
Per als nens i adolescents que no tenen gana, els investigadors suggereixen que menjar menys quantitat al principi pot ajudar a facilitar la digestió i activar lentament els enzims i hormones metabòliques.
Es pot començar amb un got d'aigua, després una petita peça de fruita i després afegir algun tipus de cereal integral, formatge o un ou bullit com a proteïna. Els adolescents que prenguin cafè o te, poden fer-ho com a part de la seva rutina matutina, però agregant aigua i petits aliments saludables que ajudin a mantenir el nivell de sucre a la sang. Massa cafeïna sense aliments pot provocar un augment d'energia, però després un baix nivell de sucre a la sang amb nerviosisme.