Dormir bé a nivell quantitat i qualitat és molt important per mantenir l'organisme funcionant correctament. Continua llegint per veure si tens una bona higiene del son o si aquestes ulleres i cansament poden deure's que no seguies aquestes recomanacions o llegeix els suplements, que no fàrmacs, que poden ajudar-te segons l'evidència científica actual.
La privació del son pot disminuir el rendiment tant físic com cognitiu. D'una banda, empitjora la recuperació en cas de realitzar algun esforç físic, augmentant el risc de lesions. Per una altra, disminueix la capacitat de concentració, d'atenció i augmenta la irritabilitat. S'ha observat que augmenta la gana, provocant més risc de guanyar greix. També es coneix que augmenta el risc de contreure infeccions i alguna malaltia com a hipertensió, depressió, malalties cardiovasculars (infarts o accidents cerebrovasculars) o malalties renals. A més, també afecta a l'hora de guanyar massa muscular.
La privació del son pot disminuir el rendiment tant físic com cognitiu
Com es regula el son (ritme circadiari)
El son es regula principalment a través d'una hormona que secretem al final del dia anomenada melatonina. Aquesta hormona és la que ens indueix el son i coincideix amb la foscor, ja que la llum és un factor que influeix a la seva producció. Al matí, deixa de produir-se per poder despertar-nos.
La regulació d'aquesta hormona es realitza per tant a través del cicle son-vigília, que dura aproximadament 24 hores. Altres hormones també es regulen amb aquests cicles que se'ls diuen cicles o ritmes circadiaris, com per exemple la secreció d'altres hormones com la testosterona, la temperatura corporal o la secreció gàstrica. S'ha observat que, en el cas d'alterar el son, també es podria alterar altres ritmes circadiaris.
Existeixen factors externs que poden fer-nos reduir la producció de melatonina. Alguns d'ells són difícils de manejar, com per exemple els canvis d'estació. D'altres, sí que es poden controlar. És, per tant, molt important que a través d'unes pautes mantinguem la secreció de melatonina alta durant la nit perquè tinguem son. És a dir, mantenir el ritme circadiari correctament, reduint el risc de patir malalties cròniques o degeneratives.
Quantes hores hem de dormir
Els adults han d'adormir una mitjana entre 7 i 9 hores diàries. S'ha observat que dormir menys de 6-7 hores diàries o més de 10 hores pot afectar greument la salut d'una persona. Tanmateix, és cert que hi ha variacions interindividuals i que existeixen casos de persones que necessiten dormir 10 hores o que amb 5 o 6 estan totalment bé durant el dia.
En menors d'edat, aquestes recomanacions canvien. Els lactants tenen períodes de son molt més prolongats i dormen de forma intermitent durant tot el dia. Els escolars han de dormir almenys 10 hores al dia i els adolescents se'ls recomana dormir una mitjana entre 9 i 10 hores al dia.