La majoria de les persones s'aturen alguna vegada en la seva vida per plantejar-se si estan satisfetes amb la seva vida. Ocorre en moltes ocasions que no tenen prou motius per pensar que no són feliços i, tanmateix, tampoc no se senten en plenitud. En paraules de Sandra Ferrer, psicòloga i experta en relacions, "no pots dir que sí amb la boca ben gran, però tampoc pots dir que no".
Potser racionalment hi ha motius per estar satisfet amb la teva vida, però "no estàs segur que de veritat t'agradi la vida que tens". La cofundadora de Programa Mía per a dones, que compta ja amb més de 160.000 seguidors a Instagram, explica que "de vegades no ens donem permís per no sentir-nos plens i això és perillós. Si no reconeixem com estem de veritat, no provem de corregir aquesta situació".
Per la seva experiència, el que els ocorre a moltes persones és que no són felices, però no ho volen saber: "de vegades no acaben de decidir-se a participar en la nostra teràpia de grup, perquè senten que les altres persones estaran molt pitjor que elles. I em pregunto què els fa pensar això. És com si penséssim que viure insatisfetes de forma crònica durant mesos i anys, no fos suficient per treballar a millorar. És com normalitzar un dolor crònic".
Satisfacció és "estar connectats, estar sadollats amb el que tenim". Estar insatisfet és "sentir que no estàs esprement la teva vida, no sentir-se del tot viu, encara que no t'estigui passant res de greu". Aquesta psicòloga catalana comparteix sis preguntes bàsiques que poden ajudar a millorar l'estat en què et trobes i que et permetran treballar per apropar-te a aquest estat de plenitud que coneixem com a felicitat.
1. Valora de l'1 al 10 el nivell de satisfacció que sents amb la teva vida d'avui
"Podràs enganyar als altres, però és absurd que t'enganyis a tu mateix", de manera que respon amb honestedat. Això et donarà la primera pista sobre si estàs satisfet amb la vida que construeixes. "Si hi ha satisfacció plena, pots deixar-lo aquí", diu Sandra. Si no, el primer pas és reconèixer honestament que no ets feliç, "perquè només així podràs deixar enrere aquest baix nivell de satisfacció personal".
2. Valida la resposta anterior
Moltes vegades intentem obviar aquesta falta de plenitud amb frases com "demano massa, hauria de ser més agraït, hi ha persones que tenen problemes de veritat...". Si et sents així "deixa de fer repassos cognitius del que tens en la teva vida i reconeix que no et sents ple, per moltes coses que tinguis o per bé que et vagi als ulls dels altres". Valida la resposta i accepta la situació.
3. Pregunta't què has fet fins ara per sentir-te ple
Fes un repàs de les teves solucions intentades. Moltes vegades "tractem d'aconseguir metes que estan en l'ideari col·lectiu i acabem per no saber si són les meves o si és el que els altres esperen que fem", afirma l'experta. Triomfar en l'àmbit laboral, tenir una casa, tenir fills... "No compris aquest pack si a tu no et fa sentir satisfet". Pregunta't per a què ho fas, si estàs fent el que et fa d'èxit de cara a la tasca, o el que de veritat vols. Cal parar i preguntar aquestes coses importants.
4. Pregunta't què et fa vibrar
Què et fa sentir connectat o ple? Pensa què et fa sentir bé, vibrar, desconnectar, riure. "Sembla una pregunta senzilla, però no ho és", diu Sandra Ferrer. Tracta d'anar cap a les coses veritables, no a les còmodes. "Pensa en el que et fa feliç a tu". De vegades "nodreixes la teva autoestima partint del que aconsegueixes, però no sempre és el que t'omple".
5. Pregunta't si t'agrada qui ets
"No facis trampes. La pregunta no és si t'agrada el que has aconseguit. No responguis des de la mirada de l'altre, sinó per tu mateix", recomana Ferrer.
6. Pregunta't si sents connexió real amb el que fas i amb qui et relaciones
De vegades ens envoltem "d'una col·lecció de coses o de persones que socialment s'entenen com reeixides, però que potser per a tu no ho siguin". Sovint entenem el gaudi d'una forma distorsionada: "en valor absolut, hi ha coses que, en teoria, haurien de fer-nos gaudir en teoria, però que no ens diuen res" Connectes de veritat amb les persones del teu entorn? I alerta amb les vides d'Instagram, "pensa en el que et produeix goig de veritat".
Aquestes 6 preguntes poden ser el punt de partida d'un treball personal que, de veritat, pot portar-te a sentir-se més ple i més satisfet. Potser és el moment de començar a fer canvis en la teva vida.