El cafè per a molts és com un ritual: la forma de prendre'l, l'hora, el tipus de cafè... Per a molts el més habitual és prendre'l després de menjar, en la sobretaula. L'aconsellable quant a quantitat és un màxim de tres tassetes al dia, ja que el cafè té substàncies molt actives que en concentracions elevades, ens podrien causar problemes de salut.

Si parlem de la cafeïna, és un alcaloide del grup de les xantinas, és un accelerador natural del metabolisme, i s'utilitza freqüentment en cremadors de greix. Aquest efecte és conseqüència que la cafeïna augmenta els nivells d'adrenalina, amb la qual cosa ajuda en l'eliminació dels àcids grassos emmagatzemats en els nostres teixits.

Es recomanen tres tassetes al dia màxim

Per als que el prenen, especialment després de menjar (el moment més habitual i més social al nostre país), aquests són alguns dubtes a què hem pogut donar resposta:

Prendre un cafè després de menjar és la millor sobretaula?

En preguntar-nos sobre el temps que ha de passar fins a prendre el cafè que tant volem, la resposta estaria lligada amb la quantitat de ferro que hàgim ingerit durant el menjar. Entre els components del cafè hi ha tanins, que són un dels principals elements que incideixen en l'absorció del ferro del menjar realitzat anteriorment. Com més ferro tingués el menú, més temps hauríem d'espaiar entre acabar de menjar i el cafè, un termini d'entre 30 i 45 minuts.

cafe

El cafè, un habitual entre nosaltres

El que passa és que hi ha molts altres productes alimentaris i begudes que contenen altes quantitats de taní, com per exemple el vi negre o la xocolata, amb el que és molt difícil marcar normes quant al temps o moment ideal de la presa del cafè.

Realment millora el cafè la nostra digestió?

En aquest sentit hem de tenir al cap que no hi ha cap evidència que doni resposta a aquesta pregunta, però a nivell general com dèiem el cafè actua com a estimulant i això pot beneficiar també la secreció de sucs gàstrics i biliars, encara que també és un excitant, per la qual cosa podria produir una hiperactivitat nerviosa en els teixits circumdants al nostre sistema gastrointestinal, la qual cosa no ajudaria la digestió.

La tassa que prenguem després de menjar, pot afectar el descans nocturn?

La metabolització de la cafeïna comença als 15 minuts d'haver-lo pres, i pot durar fins a les dues hores posteriors però, com s'ha demostrat en diferents estudis, hi pot haver restes de cafeïna a nivell sanguini fins i tot 15 hores després d'haver pres una tassa de cafè. En definitiva, a més distància entre el cafè i ajeure'ns, millor.