A Europa, el consum d'alcohol és el segon factor de risc per a la salut. És el causant d'una de cada vuit morts entre persones de 15 a 64 anys. La ingesta de begudes alcohòliques augmenta el risc de patir càncer de la cavitat oral, faringe, laringe, esòfag, fetge, colorectal i mama. Per tant, i com es recorda en aquest article, si es pren alcohol, ja sigui vi, cervesa o begudes d'alta graduació, és important moderar el seu consum, encara que el millor per a la prevenció del càncer és evitar-ho.
L'alcohol és una de les màximes preocupacions de salut pública
Si a la presa habitual de begudes alcohòliques se li afegeix el tabac, es multiplica el risc de patir alguns d'aquests càncers entre 10 i 100 vegades respecte a les persones que mai no han fumat ni begut. La quantitat ingerida d'alcohol, unida a una dieta pobra en verdures, hortalisses i fruita (comú en els bevedors habituals), exerceix també un paper important en l'augment del risc.
Perquè el consum de begudes alcohòliques no sigui perjudicial per a la salut, la quantitat que una persona adulta sana pot ingerir no ha de superar els 20 g d'alcohol al dia (dues unitats de beguda) en el cas dels homes i els 10 g d'alcohol al dia (una unitat de beguda) en el cas de les dones.
(*) Una unitat de beguda equival a 10 grams d'alcohol. Així, la quantitat equivaldria a:
- 1/2 vas de vi (100 ml).
- un vas de cervesa (200 ml).
- 1/4 copa de beguda d'alta graduació (25 ml).
Moltes de les persones bevedores no són conscients dels riscos associats i, de fet, si no canvien els seus hàbits de consum, en poden arribar a desenvolupar alguna de les 60 malalties o patologies relacionades amb el consum d'alcohol, i no només de càncer.
Danys que causa l'alcohol en els joves
Els joves es troben en constant risc, a causa de certs patrons de consum que obeeixen a diversos factors. Fisiològicament, estan encara experimentant canvis en el seu creixement. El cervell de l'adolescent es troba en un alt nivell de desenvolupament. Aquest desenvolupament estableix les bases per a les habilitats de la persona en la seva vida adulta, tals com la planificació, la integració d'informació, la resolució de problemes, el discerniment i el raonament. Aquests importants processos que succeeixen en aquesta etapa són la raó que el cervell de l'adolescent sigui més vulnerable als efectes nocius de l'alcohol en comparació amb un cervell adult.
Els joves corren el risc de desenvolupar conductes perjudicials a causa de l'alcohol que inclouen beure en excés, problemes en les seves relacions, accidents viaris i relacions sexuals d'alt risc que han estat referides per ells mateixos. Aquestes conductes tenen les seves pròpies conseqüències per a la salut i seguretat dels joves, que comprenen danys al desenvolupament cerebral, risc de lesions i mort i un risc més gran de participar en actes de violència i de contreure malalties contagioses.