Una de les discussions més clàssiques quan estem cuinant o parlant sobre cuina, és la qüestió de la sal que afegim al menjar. La sal està clarament associada a la hipertensió així com a un risc més gran de patir cardiopaties, tanmateix també representa la font de sodi més important del nostre cos. El ritme en el qual vivim ens ha obligat a menjar més aliments processats, preparats, i amb greixos saturades, la qual cosa a molts nivells no és saludable, tampoc si no tenim en compte la quantitat de sal que tenen aquests menjars.

Trucs per anar acostumant al nostre paladar

Segons l'Organització Mundial de la Salut, la major part de les persones consumeixen massa sal, de 9 a 12 grams al dia de mitjana, el que representa dues vegades la ingesta màxima que es recomana. Per ser exactes, la mateixa OMS suggereix que s'ha de consumir menys de 5 grams de sal al dia, la qual cosa equival a una cullereta de te.

I per als nens de 2 a 15 anys, la pròpia OMS ens adverteix que hauríem de rebaixar l'esmentada quantitat també, una cosa a tenir en compte quan preparem els plats dels més petits.

sal

La sal, en el punt de mira

No obstant això, sabem que per a moltes persones reduir el consum de sal és una cosa complicada, ja que si l'hem consumit durant un llarg període de temps en abundància, estem molt acostumats a això. Per a això, existeixen algunes formes que poden ser interessants per anar reduint el consum de sal i que no suposin un problema per a la nostra salut. Alguns suggeriments proporcionats per la mateixa OMS són els següents:

  • No agregar sal als plats. Això en especial quan preparem plats que ja tenen un gust potent per ells mateixos, ja que segurament la sal no resulta tan necessària, al revés que quan estem preparant aliments una mica més insípids.

  • No posar salers a la taula, la qual cosa pot semblar una cosa molt bàsica, però ens pot ser d'ajuda.

  • Limitar la quantitat de mossades salades que consumim, la qual cosa ens ajudarà a reduir considerablement el consum de sal.

  • Escollir productes hiposòdics (ous, hortalisses, carns, fruites...)

Suggeriments que podem anar aplicant en el nostre dia a dia per respectar la quantitat recomanada de sal, la qual cosa afectarà positivament la nostra salut. A més, per als que tinguin por pel sabor del menjar, cal dir que les papil·les gustatives es van emmotllant al sabor del menjar si disminuïm la quantitat de sal, amb el que en un temps ni ens adonarem que hem reduït de la quantitat de sal.