Les bledes es constitueixen com un element que aporta un important valor nutricional a la nostra alimentació. Són un vegetal de fulls grans i carnosos i pencas blanques. El seu nom científic és Beta vulgaris var.cicla de la família Quenopodiáceas. Necessita climes temperats de zones costaneres o terrenys salins. Es poden consumir tot l'any però la seva millor època és en tardor i hivern. Presenta un sabor agradable, dolç i amb un gust de terra amb algunes parts lleument amargues.
El seu origen se situa a zones costaneres d'Europa i nord de l'Àfrica banyats pel mar mediterrani. Existeixen dades que indiquen que ja eren consumides des de 5000 anys abans de J.C.
Es conrea en llocs com Catalunya i València
A Espanya es conrea en la majoria de les regions de l'est, nord i centre, destacant Catalunya i València com a principals comunitats productores.
Si alguna vegada has escoltat parlar de les bledes però no t'has animat a provar de fer alguna recepta amb elles, per animar-te et portem el més que interessant valor nutricional que tenen:
- Aigua: és el seu principal component (92 ml per cada 100 grams de part comestible), la qual cosa fa d'ella un aliment amb una baixa aportació calòrica (28,5 Kcal per cada 100 grams de part comestible).
- Hidrats de carboni: Presenten 4,5 grams per cada 100 grams de part comestible.
- Proteïna : aporten 1,88 grams per cada 100 grams de part comestible.
- Greix : 0,20 grams per cada 100 grams de part comestible. A més no posseeix .
- Fibra: posseeix 0,8 grams de fibra per cada 100 grams de part comestible.
- Vitamines: aquesta verdura és una de les més abundant en folats, posseeix 140 mcg per cada 100 grams de part comestible, a més de contenir provitamina A (beta-carotens) 183 mcg d'Eq. de retinol per cada 100 grams de part comestible i una quantitat discreta de vitamina C (20 mg per cada 100 grams de part comestible), de vitamina B1, 0,05 mg de vitamina B2, 1,05 mg de vitamina B3, 0,17 ug de vitamina B5, 0,11 mg de vitamina B6, 0,03 mg de vitamina E totes elles per 100 grams de part comestible.
- Minerals: el més abundant és el potassi (380 mg per cada 100 grams de part comestible) i destaca respecte a la resta de verdures pel seu contingut en magnesi (71 mg per cada 100 grams de part comestible), sodi (20 mg per cada 100 grams de part comestible), iode (40 mcg per cada 100 grams de part comestible), ferro (3 mg per cada 100 grams de part comestible), 0,03 mg de zinc per cada 100 grams de part comestible i calci.
Beneficis de les bledes sobre la salut
Pel seu abundant contingut en aigua i potassi, les bledes presenten propietats diürètiques el que la fa ideal en cas de patir hipertensió, retenció de líquids i oligúria (escassa producció d'orina).
El seu contingut en fibra la fa ser una verdura amb acció laxant, pel que si la prenem ens ajudarà tant a prevenir com a millorar el restrenyiment.
La bleda és molt bona per a les dones embarassades i els nens pel seu excel·lent contingut en folats, és important assenyalar que és millor prendre la bleda crua que cuita ja que la calor provoca perduda d'aquesta vitamina.
Així que ja saps, mai no està de més provar noves receptes amb aliments sans, entre els quals trobem les bledes.