L'anisakis és un paràsit que és a l'interior de peixos d'aigües fredes i que arriba a l'ésser humà per mitjans de la ingesta d'aquestes espècies en cru, semi cru o marinats, causant diferents reaccions al·lèrgiques i altres mals en l'aparell digestiu.

Com apareix l'anisakis i com puc encomanar-me?

Les flotes de pescadors que surten al mar a la recerca d'espècies de gran mida solen realitzar el procés d'esbudellat o, més ben dit, d'evisceració de cada peça al mateix vaixell, a fi d'assegurar-se que no impliquen anisakis.

El problema es troba quan en obrir els peixos, apareix el cuc. La manera habitual de desfer-se d'aquest peix o de les seves vísceres és llançant-lo de nou per la borda convertint els seus rebutjos en el millor aliment per a altres espècies.

Tanmateix, aquesta pràctica suposa un gran focus de contagi del paràsit per a la resta de peixos, que no està regulada actualment per cap tipus de legislació. Per aquesta raó, no és impossible que l'anisakis no arribi a les entranyes de gaires peixos a les taules de les nostres llars o restaurants.

Més comú al nord que al sud d'Espanya

Anisakis
Anisakis

Normes per acabar amb l'anisakis.

Per evitar el contagi en humans l'hem de congelar sempre un mínim de 24 hores, encara que és preferible arribar a 48 hores si el consumim de forma crua o poc cuinada, com pot ser el cas del peix a la planxa o marinat.

Aquestes normes de congelació es recomanen no només al peix capturat al mar, sinó també als peixos d'aqüicultura, malgrat que els peixos de piscifactoria s'alimenten amb pinsos esterilitzats i no s'ha detectat mai la presència d'anisakis.

A més de seguir els passos indicats, és fonamental cuinar el peix durant almenys 10 minuts a una temperatura superior als 60ºC. L'anisakis mor en fregir el peix només si s'assoleix una temperatura elevada i es manté durant un temps.

Quins són els símptomes de l'anisakis?

Els símptomes més freqüents són el dolor abdominal acompanyat per vòmits i nàusees. En ocasions poden aparèixer reaccions al·lèrgiques. Acudeix al teu metge de capçalera en cas de qualsevol molèstia. Evita consumir qualsevol peix en el s'hagi detectat anisakis. No s'ha de congelar de nou.

En quins peixos és més freqüent trobar anisakis?

A Espanya hi ha un índex més gran d'anisakis en les persones que viuen al nord que al sud, ja que és el mar Cantàbric on el 50% de les espècies tenen el paràsit, davant el 6% del mar Mediterrani.

Quant a les espècies més proclius a tenir aquest paràsit, trobem el lluç i el bonítol del nord, així com les sardines i les anxoves del Cantàbric, encara que la major part dels contagis es produeixen a través dels seitons en vinagre.

Esperem que aquestes premisses us serveixin per conèixer una mica més sobre l'anisakis i, el que és més important, saber com prevenir el contreure'l, sense haver de deixar per això de gaudir de delicioses receptes de peixos.