Què és el diafragma

El diafragma és el múscul que s'estén entre el tòrax i l'abdomen i que s'encarrega de la inspiració durant la respiració. Aquest múscul està ancorat a l'estèrnum, les costelles i les vèrtebres lumbars, el que fa que tingui més extensió per darrere que per davant. A diferència del que ocorre a les cúpules de les grans catedrals, no té una forma fixa, sinó que es tracta d'una estructura mòbil que puja i baixa, convertint-se en el motor bàsic i indispensable de la respiració. Sense ell, aquesta funció no seria possible, encara que necessita la participació coordinada i seqüencial d'altres músculs per realitzar-la de manera òptima. A més, presa parteix en funcions tan importants com la circulació sanguínia i limfàtica, la digestió, el part i en el manteniment de la postura, entre d'altres.

Els bloquejos de diafragma es poden tractar

En la respiració, el diafragma es contreu i descendeix augmentant la capacitat del tòrax, la qual cosa facilita l'ompliment pulmonar durant la inspiració. Quan es relaxa, ascendeix, ajudant el buidatge. Es tracta d'un múscul que treballarà al llarg de tota la nostra vida.

Diafragma

Problemes associats al mal funcionament del diafragma

El ritme respiratori pot veure's afectat per situacions que produeixin por, estrès, tristesa... i tots aquells factors que puguin alterar el ritme cardíac. Aquest increment en el ritme respiratori pot ocasionar un excés de tensió del diafragma i, per tant, un bloqueig del mateix. Quan ens sentim alterats, el diafragma ha d'actuar com a filtre per gestionar l'augment del ritme cardíac produït i contrarestar-lo amb una respiració que permeti alliberar les tensions.

En ell diafragma convergeixen diferents cadenes musculars que poden transmetre-li la seva tensió perjudicant la seva estructura. Els símptomes que ens indiquen que s'està produint un bloqueig diafragmàtic són, entre altres, sensació d'ofec, falta de gana o vòmits, sensació de càrrega a la boca de l'estómac i, fins i tot, insomni.

Com tractar els bloquejos del diafragma

Per relaxar el diafragma el millor és anar a un fisioterapeuta, si bé a casa podem treballar sobre ell de diferents maneres:

  • Automassatge. Ajeu-te de cara amunt amb els malucs i genolls flexionats i les plantes dels peus avalades sobre la superfície en la qual està ajagut. Col·loca les teves mans on acaba l'estèrnum (plexe solar) mentre respires profundament. Per poder fer massatges millor a la zona, utilitza una crema o oli, si és possible de components relaxants.

    Durant l'expiració fa lliscar les teves mans, fent una pressió ferma amb els rovells dels seus dits per tot el vorell costal. Cada mà recorre les costelles del seu costat. A poc a poc n'aprofundeix més; el diafragma s'insereix per dins de les costelles, per la qual cosa has d'acabar posant els dits per la seva cara interna.

  • Mobilització diafragmàtica en apnea. Una vegada relaxat cal mobilitzar el diafragma. Per a això, en la mateixa posició posa les teves mans sobre la teva tripa i agafa aire profundament dirigint-lo a aquesta zona; notaràs que les teves mans s'eleven. Mantenint l'aire dins (apnea) mou el diafragma pujant i baixant l'abdomen amb lentitud.

    Una vegada mobilitzat el diafragma durant la inspiració, el treballarem en l'expiració. Per a això, mantenint la posició de l'exercici anterior, deixa anar tot l'aire i, sense agafar (apnea), mou el diafragma pujant i baixant l'abdomen, igual que abans.