L'autocompassió és la pràctica de ser comprensiu i compassiu amb tu mateix. Té el seu origen en el concepte d'atenció plena, que implica viure el moment present amb obertura i curiositat, sense jutjar. L'autocompassió és una manera de ser amable amb nosaltres mateixos, especialment quan patim, ens sentim malament o fracassats.
Què és l'autocompassió
L'autocompassió comprèn tres components dissenyats per aprofitar les diferents formes en què les persones responen emocionalment a les teves experiències de dolor, sofriment i fracàs.
- Bondat cap a un mateix
En lloc de jutjar amb duresa amb un diàleg intern negatiu, la bondat cap a un mateix es tracta de canviar cap a una sensació amable i l'acceptació del patiment, el dolor o la sensació de fracàs.
- Humanitat comuna
Quan arriben el fracàs, el sofriment o la decepció, ser conscient que tots els humans fallen i cometen errors, i pateixen desil·lusió i pèrdua, ofereix autocompassió.
- Enfocament conscient
Un enfocament conscient implica mirar el que ha succeït d'una manera curiosa i observadora sense sobreidentificar-se amb l'experiència (identificar-se amb algú o alguna cosa més del necessari).
Quan les persones experimenten moments baixos en la vida, poden enfrontar-se a si mateixes no amb compassió, sinó amb judici, vergonya, culpa i llenguatge destructiu. L'autocompassió té per objectiu contrarestar aquests patrons de pensament negatius.
Per què és important l'autocompassió
L'autocompassió és important perquè conrear la compassió en lloc del judici fa que sigui més fàcil perdonar-se i cuidar-se. La ciència sap que això condueix a una millor salut, relacions i benestar.
Aprendre a reconèixer el sofriment i augmentar els nivells de bondat i compassió cap a un mateix en aquells moments pot reduir l'ansietat i la depressió. Nombroses investigacions indiquen que pot reduir la intensitat de les emocions que s'experimenten.
Qualsevol pot aprendre a ser més compassiu amb si mateix. Per això està bé conèixer algunes tècniques per ajudar a practicar l'autocompassió.
Controla el teu diàleg intern
Canviar la forma en què et parles a tu mateix, especialment durant els moments difícils, és part de l'autocompassió. Quan passa una cosa dolenta, dolorosa o vergonyosa, abans de llançar-te un diàleg intern degradant, atura't i pensa per un moment com li parlaries a un bon amic si li passés el mateix. Dirigeix les respostes amables i encoratjadores cap a tu mateix.
Perdona't
Quan les persones senten que han fet mal a algú, el penediment, la culpa i la vergonya fan que seguir endavant sigui un desafiament. Està demostrat que l'estratègia del perdó a un mateix redueix significativament l'autocrítica i l'angoixa psicològica i millora significativament el perdó a un mateix.
Primer, accepta la responsabilitat per qualsevol dany que puguis haver causat. En segon lloc, reconeix el penediment que sents sense passar vergonya. En tercer lloc, esforça't per reparar el dany i torna a comprometre't amb els teus valors personals.
Celebra els teus petits èxits
L'èxit sovint està relacionat amb l'autoestima. Els sentiments d'una persona poden fluctuar segons l'acompliment. Els grans èxits es componen dels més petits. És important reconèixer els petits passos per aconseguir la meta.
Expressa gratitud
La gratitud, que és la consciència dels beneficis de la vida, pot ajudar a fomentar nivells més alts de benestar psicològic. Portar un diari de gratitud és una manera d'enfocar-se en ella.
Comunica't quan necessitis ajuda
Demanar ajuda quan la necessitis és una manera de ser compassiu amb un mateix. Si busques ajuda, pots aprofundir la teva connexió amb les persones que t'envolten. Demanar ajuda pot incloure consultar un professional de la salut mental o un metge per satisfer les necessitats mèdiques i de salut.