Lactis bons, lactis dolents... Quina és la veritat sobre aquest aliment tan comú a les neveres? T'expliquem tot el que necessites saber sobre ells.
Quan parlem sobre lactis salten les alarmes. Des de defensors fins a atacants a ultrança. El curiós és que poques persones, a favor o en contra dels mateixos, utilitzen l'evidència científica disponible en relació amb aquest tema. Només donen com arguments titulars de premsa sensacionalista o lliçons de pseudoprofessionals sobre això.
Per començar, caldria afirmar que els lactis no són ni bons ni dolents. Igual que passa al parlar dels millors i pitjors hidrats de carboni. Tot dependrà de la zona del món en la que visquis i si els teus avantpassats en aquesta zona van utilitzar la llet com a base de la seva alimentació. Sent millor la teva adaptació a la mateixa.
Existeix molt mite sobre els lactis
Lactis, són necessaris?
No. Els productes lactis són completament prescindibles a l'hora de tenir una alimentació equilibrada en una persona adulta i guareix. I és que el calci és un mineral que podem trobar en nombroses fonts vegetals, com per exemple diferents llavors, verdures i llegums. Qui et digui que pren llet pel seu alt contingut en calci no t'aquesta donant cap argument de pes.
Que els humans hàgim desenvolupat la capacitat de ser pastors i ramaders i obtenir la llet de la vaca en concret és una circumstància que, cert, no es dona en la naturalesa. Però no per això hem d'assegurar que aquesta capacitat que va suposar un avantatge evolutiu per als nostres avantpassats no pugui replicar-se en la naturalesa.
I què passa amb la intolerància a la lactosa?
La intolerància a la lactosa no és un mal extrapolable a la població global. Encara que hi hagi un percentatge de persones que presentin aquesta deficiència, no pot ser causa justificable per afirmar que els lactis no són recomanables per aquesta raó.
I en aquest aspecte és on és tan important l'evolució humana i la zona del món en la qual visquis. Si has nascut en països nòrdics segurament tinguis una tolerància a la lactosa molt elevada. Al contrari, si has nascut a Amèrica Llatina, la teva tolerància a la lactosa serà molt baixa.
Quan els teus avantpassats directes eren ramaders i van aprofitar la llet de vaca com a aliment en èpoques de poc menjar, com herència evolutiva hauràs desenvolupat una tolerància a consumir lactis.
L'osteoporosi
L'osteoporosi té múltiples causes, i no només un dèficit de calci. Per exemple, es veu potenciada si hi ha un dèficit de vitamina D (l'exposició al sol és clau per sintetitzar-la), vitamina K i també una correcta activitat física.
En caldria parlar més sobre com enfortir els nostres ossos a través de l'entrenament. I no limitar-se a donar recomanacions de 'continuï vostè assegut però mengi aquest iogurt desnatat que és ric en calci'.
Podríem parlar del mateix en relació amb el consum de lactis i el seu co-relació a malalties cardiovasculars o diabetis tipus II. On diverses revisions demostren al contrari. Una relació inversa entre el consum de lactis sencers i aquestes patologies.
Una vegada aclarits aquests punts, anem a les recomanacions:
- Si consumeixes llet, que sigui de vaques criades amb pastura i en llibertat. Sabem que l'alimentació que porti l'animal incidirà en un millor producte acabat.
- Poden formar part dels aliments per guanyar massa muscular per aprofitar els seus beneficis. (Sempre que no siguis intolerant).
- Lactis desnatats o sencers? La llet desnatada està desproveïda del greix (de gran valor nutricional) i les vitamines liposolubles que es troben en ella. Un producte a què després agreguen aquestes mateixes vitamines de forma sintètica i, per millorar el seu sabor, sucres afegits. Tria sempre lactis sencers. Sabem que el consum de productes light no funciona a l'hora de controlar el pes o millorar la composició corporal.