Prendre un cafè escocès o un cigaló és un dels plaers a què molta gent recorre de tant en tant. Els països mediterranis acostumem a tenir sempre a prop el cafè i l'alcohol i de tant en tant busquem barreges que ens ofereixin el gust de prendre'ls de manera combinada. Però, convé fer-ho?
La FDA nord-americana considera que la cafeïna és un "additiu alimentari insegur" a les begudes alcohòliques i, el 2010, va advertir als fabricants nord-americans de set begudes alcohòliques amb cafeïna que no podien vendre's en el format en el qual les oferien, ja que no el reconeixien com segur.
Efectes negatius del consum conjunt de cafeïna i alcohol
Barrejar cafeïna i alcohol podria tenir efectes negatius per a la salut a curt i llarg termini. L'alcohol és un depressor del sistema nerviós central, que provoca sedació i somnolència en augmentar la quantitat d'un neuromodulador anomenat adenosina (que alenteix l'activitat neuronal) al cervell. La cafeïna, d'altra banda, és un estimulant del sistema nerviós central i ens fa sentir plens d'energia i desperts en bloquejar la unió de l'adenosina als seus receptors.
Ambdues substàncies també afecten el sistema cardiovascular: la cafeïna augmenta la pressió arterial i la freqüència cardíaca poc després del consum, mentre que l'alcohol pot augmentar temporalment la pressió arterial mentre es beu en excés i el contingut d'alcohol a la sang s'està incrementant.
En consumir ambdues substàncies simultàniament, els efectes estimulants de la cafeïna poden emmascarar els efectes sedants de l'alcohol, la qual cosa podria portar-nos a beure més alcohol del que beuríem d'una altra manera. Quan el bevedor se sent més alerta i té un augment en els seus reflexos i temps de reacció, se sent molt bé i podria beure més. De fet, un estudi va trobar que joves bevedors de 15 a 23 anys que barrejaven alcohol amb begudes energètiques (que contenen cafeïna) tenien quatre vegades més probabilitats de beure en excés que aquells que no van barrejar els dos ingredients.
I beure en excés pot tenir efectes secundaris immediats a l'intestí, perquè de vegades retarda el buidatge de l'estómac, causa inflamació a l'estómac (també coneguda com a gastritis) i pot provocar nàusees, vòmits o dolor abdominal.
La pressió arterial
Atès que tant la cafeïna com l'alcohol poden augmentar la pressió arterial, barrejar les dues substàncies pot ser particularment arriscat per a les persones que tenen malalties cardiovasculars o altres afeccions cardíaques. A més, la pressió arterial alta no té símptomes, no ens ofereix una advertència.
Per això, si la pressió arterial augmenta, és molt possible que qui la pateixi no ho sàpiga i en últim cas podria arribar a patir un atac cardíac o un vessament cerebral. Fins i tot en aquells que no pateixen cap problema cardíac, els afartaments freqüents d'alcohol poden provocar augments a llarg termini en la pressió arterial, la qual cosa al seu torn augmenta el risc d'atac cardíac, accident cerebrovascular i insuficiència cardíaca quan no es controla.