El quefir és una deliciosa beguda fermentada probiòtica amb nombroses propietats i beneficis per a la salut. En turc significa «benedicció» i fa referència a una beguda fermentada d'agradable sabor consumida des de fa milers d'anys a la zona del Caucas.

Originari de l'est d'Europa i sud-oest d'Àsia, el quefir, també anomenat yoca, iogurt d'ocellets, llet quefirada o búlgars és una combinació de bacteris probiòtics i llevats en una matriu de proteïnes, lípids i sucres. Els seus nòduls tenen un aspecte similar al de la coliflor però és més tou i gelatinós i estan embolicats en una matriu polisacàrida, denominada quefiran.

Un aliment cada vegada més consumit

Tipus de Quefir

Existeixen tres classes: de llet, d'aigua i de te o Kombucha. Els tres tipus són el mateix Quefir, amb la mateixa microflora, però adaptats a mitjans diferents, per tant, els beneficis que ens aporten són els mateixos.

Tant el quefir d'aigua com el de llet contenen la mateixa microflora, només que els mitjans en els quals es desenvolupa són diferents. El quefir de llet és més popular, potser perquè per la seva textura i sabor és semblant al iogurt.

Per la seva part, el quefir d'aigua no té la complicació de les al·lèrgies o intoleràncies ja que prescindeix de la llet per a la seva elaboració, inclou l'addició dels "grànuls" (també anomenats tíbics) de microrganismes esmentats (o d'altres) en una aigua ensucrada que pot ser aromatitzada amb diferents sucs de fruites.

Quefir

Els grànuls de quefir contenen uns 400 milions de microorganismes per gram, dels que més o menys la meitat són bacteris de tipus Lactobacillus. Nombrosos estudis sobre l'efecte del quefir en gastroenteritis, diarrees infantils o processos inflamatoris gastrointestinals, com el realitzat per l'equip del Dr. J.M Schneedorf i publicat a Inflammofharmacology el 2005, asseguren que la inflamació es redueix fins i tot un 44% gràcies als seus efectes probiòtics. És a dir, ajuda a mantenir i regular la flora intestinal.

Propietats i beneficis del Quefir

  • Té alt poder desintoxicant, depura l'organisme.
  • Aquesta beguda probiòtica ajuda a equilibrar i regenerar parcialment la flora intestinal.
  • De gran ajuda en digestions lentes i la correcta absorció de nutrients.
  • Actua com a regulador del restrenyiment.
  • En eliminar toxines del nostre organisme, pot ser de gran utilitat en casos de problemes dermatològics.
  • De gran poder antioxidant.
  • Diürètic, digestiu i depuratiu a nivell intestinal.
  • Els àcids de la seva composició ajuden a equilibrar el nivell de sucre en sang.

Si mai no has pres quefir, es recomana començar amb alguns xarrups els primers dies perquè l'organisme es vagi acostumant a poc a poc. Amb el transcurs dels dies es pot anar augmentant la quantitat de quefir fins a un màxim de tres litres per dia. En ser un ferment natural pot durar fins a un mes. A mesura que passen els dies el procés de fermentació continua per la qual cosa el seu gust es va tornant més àcid i el seu color sol aclarir-se.

Com més temps de fermentació tingui més gas tindrà. Depenent de les persones i el seu gust personal, n'hi ha que el prefereixen més o menys fermentat.