La quinoa és un gra originalment conreat a Bolívia, Perú, Estats Units i Canadà, que a poc a poc s'està introduint a Europa i cada vegada amb més freqüència apareix a les cartes dels restaurants espanyols. Això és perquè la quinoa és ideal per a una dieta sense gluten i es pot adaptar a plats tradicionals i d'avantguarda.

A més, destaca per la seva qualitat nutritiva (la quantitat de proteïnes presents al gra varia entre el 14 i el 22 per cent, depenent del tipus de quinoa), tal com destaca un informe tècnic elaborat per l'Oficina Regional per a Amèrica Llatina i el Carib, que indica que la quinoa és l'únic aliment del regne vegetal que té tots els aminoàcids essencials.

Un aliment cada vegada més present en restaurants

Les principals característiques de la quinoa són el seu alt nivell de fibra, la possibilitat d'incloure's en una dieta sense gluten, ideal per als celíacs i la presència de fitoestrògens, daidzeina i cenisteina, que ajuden, a prevenir l'osteoporosi i moltes de les alteracions que sorgeixen per la falta d'estrògens durant la menopausa. Altres característiques són:

Té proteïnes d'alta qualitat

Encara que depèn de la quantitat i de la qualitat de la quinoa, en línies generals, si es comparen els nutrients de la quinoa amb els del blat, el blat de moro i l'arròs es pot corroborar que els valors mitjanes que aporta la quinoa són superiors a la resta quan proteïnes.

De fet, la quinoa té uns nivells molt alts d'aminoàcids, inclosos els essencials. Els valors del contingut d'aminoàcids a la proteïna dels grans de quinoa cobreixen els requeriments d'aminoàcids recomanats per a nens en edat preescolar, escolar i adults. No obstant això, la importància de les proteïnes rau en la qualitat. Les proteïnes de quinoa són principalment del tipus albúmina i globulina. Aquestes tenen una composició d'aminoàcids essencials semblant a la composició de la caseïna, la proteïna de la llet.

Quinoa

A més, la riquesa dels aminoàcids li aporta propietats terapèutiques:

  • Lisina: aquest aminoàcid millora la funció immunitària, participa en la formació d'anticossos, afavoreix la funció gàstrica, ajuda a transportar i absorbir el calci i col·labora en la reparació cel·lular.
  • La isoleucina, la leucina i la valina participen a la producció d'energia muscular, milloren els trastorns neuromusculars, prevenen el mal hepàtic i manté l'equilibri dels nivells de glucosa en sang.
  • Segons l'informe, la metionina la utilitza el fetge per produir una substància especialment eficaç per tractar malalties hepàtiques, depressió, osteoartritis, trastorns cerebrals, fibromiàlgia i fatiga crònica, entre d'altres.

Aporta energia

Els carbohidrats presents en aquest gra contenen entre un 58 i un 68 per cent de midó i un 5 per cent de sucres, el que la converteix en una font òptima d'energia, que a més s'allibera en l'organisme de forma lenta a causa de la gran quantitat de fibra que té.

Molt ric en minerals i vitamines

Si ho comparem amb l'ordi, la civada, el blat, el blat de moro o l'arròs, la quinoa té taxes molt elevades de minerals com el calci, ferro, potassi, magnesi, fòsfor, zinc i manganès.

A més, conté nivells alts de vitamines A i E.