Molts productes alimentaris saludables, com els lactis, les verdures i les fruites, contenen sucres de forma natural. El sucre d'aquests aliments els dona un sabor més dolç. És important incloure'ls en la dieta, ja que venen amb una varietat d'altres nutrients que ofereixen valuosos beneficis per a la salut.
Tanmateix, els fabricants afegeixen sucre a aliments com cereals, postres i algunes begudes. Són aquests sucres afegits, o sucres lliures, els que causen problemes de salut. Vegem quines són les raons.
- Falta de valor nutricional
El sucre aporta calories buides. Afegir-lo a aliments i begudes augmenta significativament el seu contingut calòric sense aportar cap benefici nutricional. El cos sol digerir aquests aliments i begudes ràpidament, la qual cosa significa que no són una bona font d'energia.
Els productes que contenen sucre de forma natural són diferents. Per exemple, les fruites i els productes lactis contenen sucres naturals. El cos digereix aquests aliments a un ritme més lent, la qual cosa els converteix en una font duradora d'energia. Aquests productes també contenen altres nutrients, com a fibra i una varietat de vitamines i minerals.
- Augment de pes
Un risc significatiu de consumir un excés de sucre en la dieta és l'increment de quilos a què ens exposem.
En la majoria dels casos, els aliments i begudes ensucrats són alts en calories. Consumir-ne massa d'aquests productes conduirà a un augment de pes, fins i tot amb la pràctica d'exercici regular.
Com que el cos sol digerir més ràpidament els productes que contenen sucres afegits, no compensen la gana durant gaire temps. Això pot portar a menjar més habitualment durant el dia i una ingesta més gran de calories en general.
És important tenir en compte que el sucre no causa augment de pes i obesitat per si mateix. El sucre és una de les causes que ho provoquen. Tenir sobrepès o obesitat és el resultat d'una interacció complexa entre la dieta, l'activitat física, la genètica i els factors socials i ambientals.
Tanmateix, limitar la quantitat de sucre en la dieta és una de les maneres més senzilles d'evitar l'augment de pes.
- Diabetis
Existeix un vincle entre el consum de begudes ensucrades i el desenvolupament de diabetis tipus 2. Això sí, no és cert que el sucre provoqui diabetis. Una dieta alta en calories de qualsevol tipus pot provocar diabetis tipus 2. No obstant això, en la majoria dels casos, les dietes altes en sucre són tambè altes en calories.
- Càries
El consum de sucre pot causar càries. Després de menjar sucre, els bacteris a la boca formen una fina capa de placa sobre les dents. Aquests bacteris reaccionen amb els sucres presents en aliments i begudes, i aquesta reacció desencadena l'alliberament d'un àcid que danya les dents.
És possible que el cos repari part d'aquest dany per si mateix. Amb el temps, tanmateix, una dieta alta en sucre causa danys permanents en forma de càries.
- Malalties del cor
Les dietes altes en sucre poden augmentar el risc de malalties del cor. Les begudes ensucrades poden ser particularment responsables a l'hora d'augmentar el risc de malalties del cor. Aquesta associació pot deure's que aquestes begudes són altes en calories, no afecten la gana i proporcionen una quantitat insuficient d'energia.