Quedar-se adormit al sofà a la nit veient a la televisió una pel·lícula, l'últim capítol de la sèrie de moda o la tertúlia política. A tots ens ha passat més d'una vegada. No ocorre amb tanta freqüència si estem davant d'un mòbil, una tauleta o ordinador portàtil. Ens podem quedar desperts fins a altes hores de la matinada. Per què? Abans que res, aquests dispositius electrònic ens permeten estar més alerta, perquè són interactius.

Diversos estudis en la mateixa direcció

Dormiràs pitjor: insomni tecnològic

Si utilitzes les noves tecnologies abans d'anar-te'n a dormir, el més probable és que facis vamping. Aquest terme sorgeix de la barreja de dues paraules angleses: vampire (vampir) i texting (acció de teclejar missatges de textos). I fa referència al costum d'utilitzar en la foscor de la nit aparells electrònics com ordinadors, tauletes i mòbils fins i tot altes hores de la matinada.

Ho practiquen, sobretot, adolescents i joves i té efectes a curt termini: redueix les hores necessàries per descansar i aquella nit no dormiràs igual, ja que fins i tot podem patir despertars nocturns. Afecta la qualitat del son i el nostre rendiment. No serà un son reparador. Per què?

La melatonina és l'hormona que regula el cicle del son. El cervell comença a produir-la aproximadament dues hores abans d'anar-nos-en a dormir. Però la pantalla d'aquests dispositius electrònics emet una llum blava d'ona curta (HEV) que disminueix la generació de melatonina necessària per agafar el son.

Insomni

L'Escola de Medicina de la Universitat d'Harvard (EUA) va compartir l'agost de 2018 diferents investigacions sobre la llum blava. En una d'elles realitzada per investigadors de la mateixa universitat es van comparar els efectes de 6,5 hores d'exposició a la llum blava i a la llum verda. Van poder comprovar que la llum blava va suprimir la melatonina durant aproximadament el doble que la llum verda i va modificar el doble els ritmes circadiaris (rellotge biològic que alterna els moments de son i vigília): 3 hores davant 1,5 hores.

Així que, si utilitzem aquests aparells, el cervell entén que encara és de dia i no segrega aquesta hormona, ja que la llum atura la seva producció, pel que retardem l'inici del son i adormim menys hores. És el que els experts denominen insomni tecnològic.

Adormir malament un dia o més per culpa de les noves tecnologies només constitueix un problema puntual. Però si les fem servir nit rere nit, pot desencadenar en un insomni crònic, la qual cosa té conseqüències a llarg termini, com a augment de pes, obesitat, diabetis, problemes cognitius, irritabilitat, depressió.

Dormir amb pantalles altera la teva gana

A més d'influir en la quantitat i en la qualitat del son, l'alteració en la segregació de la melatonina influeix en la gana. La melatonina redueix el consum de calories estimulant molècules que estan involucrades en la inhibició de la gana com la leptina. També disminueix l'expressió del gen anomenat factor de creixement d'insulina (IGF-I), involucrat en el metabolisme lipídic.

Però la llum de les pantalles inhibeix la producció de la melatonina, per la qual cosa augmenta la producció de neuropèptids, que estimula la nostra gana i l'apetència per aliments més grassos i dolços. Per això, si no respectem els nostres cicles de son i, a més, utilitzem pantalles abans de dormir, alterem el procés natural, per la qual cosa tenim més gana, ens venen de gust més dolços i, per tant, ens engreixem més.