Les llenties són aliments de què hem d'aprendre a treure partit. Tenen un baix contingut en lípids i, en canvi, tenen proteïnes vegetals gairebé completes, fibra i hidrats de carboni d'absorció lenta, que proporcionen, energia de forma duradora. També aporten vitamines del grup B com la B1, B3 i B6, i minerals com el zinc el seleni i el ferro, encara que aquest últim s'absorbeix en menor quantitat que el provinent d'aliments d'origen animal. La disponibilitat del ferro pot augmentar si després s'ingereix un aliment cru ric en vitamina C, com per exemple un cítric.
Un aliment ideal per combatre el fred
Dades bàsiques:
- Temporada: la llentia és un cultiu d'hivern.
- Beneficis: són sadolladores, riques en fibra, proteïnes i hidrats de carboni d'absorció lenta.
- Ideals en: casos de restrenyiment, dietes d'aprimament, etc.
Varietats
Els llegums es classifiquen segons el color. Trobem un bon ventall de tonalitats però la gastronomia espanyola utilitza fonamentalment la llentia rossa o de la reina, entre les que trobem la rossa castellana i la de l'Armuña. També s'utilitza molt la llentia pardina, que com el seu nom indica és més fosca i petita. Una altra opció és la llentia verda o verdina, de petita mida i color verd groguenc amb taques més fosques. Menys comuns són les llenties grogues, les roges (molt apreciades per a l'elaboració de purés i cremes) i les blaves que creixen en zones volcàniques.
Una gran combinació: llegums i cereals:
Les llenties són aliments vegetals rics en proteïnes però no ens proporcionen tots els aminoàcids essencials en prou quantitat com per poder considerar-les una font de proteïna completa a causa que són pobres en meteonina. Tanmateix, podem aconseguir plats vegetals que ens proporcionin bones quantitats de tots els aminoàcids essencials si combinem els llegums amb cereals ja que aquests últims són rics en meteonina. Per la seva part, els cereals són mancats en lisina, un aminoàcid que els llegums contenen en prou quantitat per contrarestar el dèficit dels cereals. Així doncs, llegums i cereals es complementen des del punt de vista nutricional.
A qui convenen i a qui no?
Les llenties són aliments interessants des del punt de vista nutricional i, excepte en determinats casos, són aconsellables per a tota mena de persones.
S'aconsellen per a:
- Controlar el pes: proporcionen sensació de sacietat i, al contrari del que es creï, no són aliments gaire energètics sinó que això depèn de la forma de preparació.
- Restrenyiment: la fibra que contenen les llenties contribuirà a la regulació del trànsit intestinal afavorint un volum més gran d'excrements i evitant el restrenyiment.
- Diabetis: són aliments rics en hidrats de carboni d'absorció lenta i tenen un alt contingut de fibra que alenteix la seva assimilació i produeix un increment lent i sostingut de la glucèmia, fet que les fa interessants per a les persones amb diabetis.
No resulten adequades en cas:
- Flatulències: les persones propenses a patir flatulències han de consumir llenties en petites quantitats i optar per les preparacions que ocasionin menys gasos, com les cremes, especialment si han passat pel colador xinès que haurà eliminat bona part de la fibra.