La temporada dels calçots, un plat típic català, també ve acompanyada del repunt en el consum de la salsa que els acompanya, la salsa romesco. La salsa romesco és una salsa originària de Tarragona. La referència documentada més antiga que es té d'aquesta salsa data del 1896. En aquells anys, a Tarragona es feien dos romescos: El dels pescadors: fet amb pa dur remullat en salsa de tomàquet; i el dels pagesos: fet amb ametlles. I a aquests se'ls afegia oli d'oliva, vinagre, all i pimentó.
Una salsa amb història pròpia
D'allà prové el nom de Romesco, ja que originàriament significaria «barrejar i remoure coses diverses». Aquesta salsa va sorgir doncs, com tantes d'altres, per aprofitar les sobres. Al plat que avui dia es diu 'suquet' (molt típic en els pobles de la costa catalana), a Tarragona sempre es va cridar Romesco, perquè portava com basi aquesta salsa.
Hi ha un altre plat denominat 'romesco' (que no té res a veure amb la salsa) que es fa amb bacallà esgrunat. I també existeix el plat denominat «xató«que es compon d'escarola en romesco i bacallà, entre altres ingredients. Com veiem, el romesco està molt lligat a aquesta terra, per la qual cosa hem volgut conèixer la recepta.
Salsa Romesco clàssica
La salsa romesco és un acompanyant, que té diferents variants depenent dels gustos i de la persona que la prepari, com no podia ser de cap altra forma. És una salsa que pot preparar-se més liquida o més espesseix depenent d'amb què la vulguem servir, però el fet és que és una d'aquestes salses amb les quals podem acompanyar des de tota mena de carns fins a verdures i hortalisses, i avui t'ensenyarem com preparar-la.
Ingredients
- 3 tomàquets
- 4 nyores
- 3 alls
- 70 g. d'ametlles
- 45 g. d'avellanes
- 1 rodanxa de pa
- 1/2 vas d'oli
- 1/4 vinagre
Preparació
- Preescalfem el forn a 180ºC.
- Podrem a torrar al forn les ametlles i les avellanes, els tomàquets fent un tall en en creu en la base i 2 alls.
- Afegim una mica d'oli i sal per sobre als tomàquets i alls.
- Posem la safata i el deixem uns 20 minuts.
- N'agafem una cassó amb aigua i el posem a bullir.
- Netegem les nyores, traient les llavors i la tija, i les posem uns 10 minuts.
- D'altra banda, en una paella amb oli torrem el pa per ambdós costats.
- Retirem les ametlles i les avellanes quan hagi passat el temps, i deixem la resta uns 10 minuts més.
- Després, colem les nyores i li traiem la pell.
- Posteriorment, afegim a la batedora: la fruita seca picada, l'all, el pa, els alls i el tomàquet rostit i el vinagre i oli.
- Batem bé i li afegim una mica de sal.
Com veiem, és una salsa amb aliments saludables, amb la qual cosa si la fem casolana, no ens hauríem de sentir malament per menjar salsa romesco, ja que donarà molt gust dels nostres plats i no ens proporciona un excés de calories.