La vitamina B3, que també rep els noms de niacina, àcid nicotínic o factor PP (Pellagra Preventive) és coneguda per ser una de les substàncies que ajuden a plantar cara a les malalties cardiovasculars, però no acaben allà les seves bondats: promoure la salut del sistema nerviós i ajudar a estabilitzar els nivells de sucre en sang, es troben també entre elles.

Per si això fos poc, juga un paper important en l'organisme en el procés d'obtenció d'energia. En aquest post abordarem les seves funcions així com els seus beneficis per a tothom, fora i dins de l'àmbit esportiu.

Què és la vitamina B3 i per a què serveix?

La vitamina B3 és una substància hidrosoluble que no pot ser emmagatzemada per l'organisme. A més, d'un temps ençà, ve guanyant notòria fama per ser un suplement capaç d'ajudar a reduir els nivells de colesterol. Es tracta d'un alcohol insaturat de la família dels compostos esteroides; és essencial per a la normofuncionalitat de les cèl·lules de tots els animals i és un element fonamental de les seves membranes. Així mateix és un precursor de diverses substàncies crítiques com les hormones esteroidees adrenals i gonadals, i els àcids biliars.

Vitamina B3
Vitamina B3 / Font: Unsplash

La vitamina B3 és una substància hidrosoluble que no pot ser emmagatzemada per l'organisme

Què fa la vitamina B3 al cos?

Els beneficis de la vitamina B3 comprenen un extens repertori que provarem de resumir a continuació:

  • Protegeix la salut del cor.
  • Regula els nivells de colesterol.
  • Contribueix a minimitzar el risc de tenir la malaltia d'Alzheimer.
  • Potencia el rendiment intel·lectual, la motivació i la concentració.
  • Promou la producció de les hormones sexuals.
  • Ajuda que l'organisme utilitzi els greixos i les proteïnes.
  • Intervé a l'hora de transformar en glucosa els aliments per generar més energia en l'organisme.
  • Afavoreix la salut i la bellesa de la pell i el cabell.
  • Estimula la salut ocular.
  • Millora la circulació sanguínia.
  • Ajuda a reduir la inflamació (beneficia els qui pateixen artritis).
  • Combat la malaltia de la pel·lagra.
  • Fa front a la diabetis mellitus o diabetis de tipus 1.

 

Quins aliments tenen Niacina o Vitamina B3?

Per sort, existeixen gran quantitat d'aliments rics en niacina, tant d'origen animal com vegetal. Altres dels aliments que més vitamina B3 contenen són la llet i els seus derivats, com el iogurt i el formatge, així com els ous, rics també en aquesta vitamina.

Al capítol de les fonts vegetals de niacina, brillen amb llum pròpia la remolatxa, la civada, els cacauets, el blat, els pèsols, l'arròs, els espàrrecs, les mongetes, els pebrots, els espinacs, el gingebre i les llavors de gira-sol.