Saps què és el sègol? Parlem del cereal més antic que es coneix amb ús en alimentació. El seu cultiu original pertany als continents asiàtic i africà.

Nutricionalment és un cereal molt complet. Conté una alta quantitat de proteïnes superant a l'arròs, blat i civada aportant més lisina que aquests altres cereals (encara que continuï sent l'aminoàcid limitant) el que fa que sigui una proteïna millor en quantitat i qualitat. Conté gluten però menys quantitat que el blat. La seva aportació de carbohidrats és alt i amb carbohidrats complexos d'absorció lenta. Conté uns carbohidrats interessants com són els pentosans que li confereix viscositat a les masses de farina de sègol i afavoreixen la seva panificació. La seva aportació de fibra supera el de la civada i conté mucilags. La seva aportació grassa és sota però el greix que aporta és d'alta qualitat sent majoritàriament poliinsaturada amb predomini d'aportació d'àcids grassos essencials omega-6 i una mica d'omega-3. També aporta lecitina en la seva porció grassa. Quant a la seva aportació de vitamines i minerals destaca l'aportació de vitamines del grup B incloent l'àcid fòlic i minerals antioxidants com a seleni i zinc. També aporta fòsfor, ferro i calci però menys que altres cereals.

Molts beneficis per al nostre organisme

Pa de sègol, cada vegada més consumit

Beneficis del sègol

És important consumir sègol procedent de cultiu ecològic per evitar el consum de contaminants o d'organismes modificats genèticament.

  • Prevenir malalties cardiovasculars: d'una banda aporta gran quantitat de fibra (betaglucans, mucilags, inositol...) que arrossega el colesterol que s'ingereix en la dieta i el que contenen les sals biliars que intervenen en la digestió cap als excrements eliminant així colesterol del nostre organisme. D'altra banda conté lecitina i àcids grassos poliinsaturats que afavoreixen uns nivells òptims de lípids en sang. A més per la seva alta aportació de minerals antioxidants com el zinc i el seleni evita l'oxidació de les plaques d'ateroma i conté flavonoides que manté l'elasticitat dels vasos sanguinis afavorint la salut i correcte funcionament dels mateixos.
  • Diabetis: és un cereal de baix índex glucèmic i alt contingut en fibra el que ho fa ideal per als diabètics. De fet és molt més recomanable, per als diabètics, el consum de pa de sègol que el consum de pa de blat.
  • Gastritis, dolor d'estómac i dispèpsies: els seus mucilags li confereixen propietats demulcents, és a dir, calmen les mucoses irritades per la qual cosa es recomana prendre petits xarrups d'aigua de sègol durant el dia per a persones amb problemes d'estómac.
  • Regulador del trànsit intestinal i restrenyiment: per la seva aportació de fibra i mucilags s'afavoreix el trànsit intestinal i una fàcil evacuació en suavitzar les mucoses. Pel mateix motiu és ideal com a antidiarreic. El consum d'aigua de sègol és molt apropiat per a la regulació del trànsit intestinal de persones enllitades o molt sedentàries.
  • Refredats i tos: els mucilags calmen i suavitzen les mucoses de l'aparell respiratori en situacions d'infeccions respiratòries.
  • Regulador del sistema immune: la seva aportació de zinc i seleni fa que el sègol sigui un regulador del sistema immune.
  • Síndrome premenstrual i problemes de la pell: la seva alta aportació d'omega-6 afavoreix la millora de malalties inflamatòries de la pell com a psoriasi, èczemes, atòpies... i els símptomes associats a la síndrome premenstrual com a inflor, dolor mamari, decaïment anímic...
  • Dietes d'aprimament: la seva aportació de carbohidrats de lenta absorció que manté estables els nivells de glucosa en sang i la seva aportació de fibra afavoreixen la sensació de sacietat. L'aigua de sègol s'utilitza com a saciant en dietes d'aprimament
  • Dietes vegetarianes i veganes: és un aliment molt nutritiu ideal per a aquest tipus de dietes
  • Dietes en menopausa: Conté fitoestrògens pel que atenua els símptomes de la menopausa.