Venes inflades a les cames, pesadesa, rampes i fins i tot enfosquiment de la pell (hiperpigmentació) i úlceres. Aquests són alguns dels símptomes de les varius, que a més de fer mal en moltes ocasions, estèticament poden resultar un empipament, sobretot per a les dones i més encara a l'estiu. Perquè els homes també poden tenir varius, sí, però tal com explica el doctor José Antonio Amores, del Servei de Cirurgia Vascular dels hospitals de Torrevieja i Vinalopó "és més freqüent en dones a causa de la influència de factors hormonals, específicament, dels estrògens".

Un problema que afecta més a dones

L'estiu és el moment en què moltes dones es lamenten de no haver solucionat el seu problema amb les varius mesos abans perquè, a més de la calor, que no ajuda amb la inflor i la pesadesa, és més habitual utilitzar peces de vestir o banyador, ensenyant les cames i són moltes les dones que no estan còmodes amb els efectes de les varius.

Varius, un problema de moltes

Però, què són les varius i per què apareixen? Es tracta d'una dilatació venosa anòmala, a nivell de les extremitats inferiors, associada a un mal que fa que s'inverteixi el sentit del flux de sang. És a dir, la sang de la vena afectada en lloc d'anar en direcció al cor des de l'extremitat inferior, inverteix el sentit i queda estancada a nivell de les extremitat, provocant la dilatació progressiva de la vena afectada, la inflor que veiem (i sentim, si tenim varius).

Hi ha alguns consells per mitigar les molèsties de les varius. El tractament inicial de les varius és la teràpia compressiva, és a dir, l'ús de mitges de compressió moderada o grau II per evitar l'estancament de la sang venosa a les cames, asseguren alguns experts, que afegeixen que les| mitges "han de fer-se servir des del matí fins a la nit i retirar-les durant el descans nocturn". Però en podem fer més. És important també la pèrdua de pes en cas de sobrepès, l'exercici físic regular (com nedar o caminar), l'elevació de les cames durant el descans nocturn i quan s'està assegut, la realització d'exercicis de dorsi-flexió del peu i evitar l'exposició a la calor directa.

Però i si amb aquests consells no millorem? i si volem esborrar els efectes de les varius a les nostres cames? És llavors quan es recomana visitar l'especialista, que realitzarà un estudi ecogràfic per identificar exactament el problema i, depenent dels resultats, valorar una intervenció quirúrgica.

Ja saps. No esperis a l'estiu. Pots dir adeu a les varius, la pesadesa, la inflor i les molèsties físiques i estètiques a les cames.